Een woning of appartement kopen: waar moet je aan denken?

Appartement

Een woning of appartement kopen: waar moet je aan denken?

Nevert Degirmenci

Nevert Degirmenci |

min. leestijd |

Wonen en familie

De Belg heeft een baksteen in de maag. Jij ook? Een eigendom bezitten is een mooi levensproject. Toch neem je beter even de tijd om je opties te evalueren voor je je aan dit avontuur waagt. Koop je best een huis of een appartement? Dat hangt af van je behoeften, je gezinssamenstelling, je budget en de locatie van je woning. Keuzestress? Dankzij deze aandachtspunten hak je snel knopen door.

De ligging

Beslis eerst waar je iets wil kopen. De ligging heeft uiteraard een invloed op de prijs, net zoals het type vastgoed. Maak daarna de keuze tussen wonen in een stadskern of op het platteland.

Ga je voor de stad? Dan vind je wellicht makkelijker een appartement, want dat is het meestvoorkomende beschikbare vastgoed in steden. Er zijn natuurlijk ook eengezinswoningen of herenhuizen te vinden, zeker in grote steden.

Is een stadscentrum niets voor jou? Op het platteland vind je meer alleenstaande woningen met een tuin.

Pluis onlineadvertenties uit. Zo kom je alles te weten over de verscheidenheid aan woningen in je buurt. En de gemiddelde prijs van panden die lijken op het vastgoed van je dromen.

Voor je een beslissing neemt, overweeg je de volgende criteria:

  • Appartementen zijn typisch stedelijk vastgoed. Ze bevinden zich vlak bij winkels, scholen en het openbaar vervoer. In de stad is een eigen auto geen noodzaak: je verplaatst je gemakkelijk te voet of doet je boodschappen met het openbaar vervoer. Een parkeerplaats vinden is vaak een uitdaging. En een stadscentrum is druk, dichtbevolkt en lawaaierig.
  • Huizen vind je vooral in landelijke gebieden. Ze zijn verder verwijderd van winkels, scholen of openbaar vervoer. Een eigen auto is er veelal onmisbaar. Over parkeren hoef je je dan weer geen zorgen te maken. Hou je van natuur om je heen? Dan geniet je vast van de rust en stilte.

Plus- en minpunten van een huis

Zodra je je favoriete ligging hebt bepaald, is het tijd om je zoektocht naar een geschikt pand voor je gezin te starten. Heb je kinderen of huisdieren? Dan droom je vast van een tuin. Een groot voordeel van een huis: je richt het in zoals je zelf wilt en voert eventueel renovatiewerken uit. Het is ook de ideale keuze als je op zoek bent naar rust.

Heb je een pand op het oog? Controleer altijd eerst: 

  • de afstand tussen de woning en voorzieningen: denk aan winkels, scholen en openbaar vervoer.
  • de algemene staat van de woning en buitenruimtes. Houd rekening met onderhoudskosten en de nodige werkzaamheden (hoofdruimten, kelder, zolder, tuin, garage en eventuele bijgebouwen) en let op de kwaliteit van de isolatie.
  • de internetverbinding. In sommige afgelegen regio’s is die ronduit slecht. Heel vervelend, zeker als je vaak van thuis werkt.

Plus- en minpunten van een appartement

Een appartement ligt vaak in de buurt van alle voorzieningen. Je bent dus veel minder afhankelijk van een auto. Dat is goed nieuws voor het milieu en je portemonnee.

Sta je op het punt om een pand te kopen? Net zoals bij een huis spelen bepaalde factoren een doorslaggevende rol:

  • de algemene staat van het appartement en de nodige werkzaamheden. Houd er rekening mee dat de vereniging van mede-eigenaars de renovaties in de gemeenschappelijke ruimtes coördineert én de kosten onder alle eigenaren verdeelt. Check alle uitgevoerde en geplande werkprojecten. Zo vermijd je onvoorziene kosten.
  • de isolatie: appartementen zijn over het algemeen minder goed geïsoleerd dan huizen. Let dus op voor geluidsoverlast.
  • parkeerplaats: die is moeilijker te vinden als je een appartement koopt.

Als je houdt van sociaal contact, is een appartement jou op het lijf geschreven. Maar als je gezin uitbreidt, wordt een appartement op een gegeven moment misschien te krap. Na een tijd lijkt een huis nog de enige optie. In België kopen de meeste mensen hun eerste vastgoed als ze 25 tot 30 jaar oud zijn. Eerst een studio, die al snel wordt verkocht om te verhuizen naar een appartement.

Jouw budget

Maak de balans op van je financiën en bepaal je maximale budget. Vastgoed koop je vaak met je hart: je valt als een blok voor een woning, of je bezwijkt onder druk omdat meerdere personen hetzelfde pand op het oog hebben. Onderteken alleszins nooit een bod zonder opschortende voorwaarde gekoppeld aan het verkrijgen van een hypotheek.

Vraag aan je bank een duidelijk overzicht van de maandelijkse betalingen die je de komende jaren te wachten staan. En denk eraan: het bedrag van je maandelijkse aflossing mag niet hoger zijn dan een derde van je gezinsinkomen.

Zijn de rentetarieven laag, dan kan je best kiezen voor een vaste rentevoet. Zijn ze hoog, dan kan je het variabele tarief een kans geven.

Zodra je een woning hebt gekocht, doe je er goed aan die te beschermen met een woonverzekering op maat. Gaat het om een huis? Dan geeft een 3D-visualisatie de reële waarde van je woning aan. Zo ben je correct verzekerd.

Je offerte in een aantal clicks!

Ontdek het bedrag dat je kan besparen.

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder