Hoe wordt je premie berekend?

Het zit zo: bij het berekenen van de prijs probeert jouw verzekeraar in te schatten hoeveel kans jij het komende jaar maakt op een ongeval. Hij kijkt daarvoor naar het merk en model van je auto, naar je leeftijd en je achtergrond – lees: of je in het verleden al eens een ongeval hebt gehad.
Maar ook de inschatting van het aantal kilometers dat je zult rijden, telt mee. Hoe meer je rijdt, hoe meer kans je maakt op een ongeval: dat is logisch. Een chauffeur die meer dan 25.000 kilometer per jaar op de baan is, heeft zelfs dubbel zoveel kans op een ongeval dan wie maar 10.000 kilometers rijdt.
Oké, maar wat als je inderdaad maar 10.000 kilometer rijdt? Dan nog berekent de gemiddelde verzekeraar je premie vaak op het totale aantal kilometers dat we in België rijden.

Betaal jij de volle pot?

Stel: je gebruikt je auto bijna dagelijks. Tijdens de week rij je ermee naar je werk, maar af en toe neem je ook de fiets, in het weekend naar de supermarkt en naar je sportclub. Geen gigantische afstanden, het aantal kilometers op je teller is dan ook eerder bescheiden te noemen. Toch betaal je de volle pot voor je autoverzekering, terwijl die een groot deel van de tijd gewoon stilstaat - je betaalt dus ook als je auto op de parking van je werk staat, of in je garage. (Ja, rol gerust even met je ogen. Je zou voor minder.)

Het kan anders

Gelukkig is er een perfect alternatief voor de klassieke autoverzekering: de kilometerverzekering van Corona Direct Verzekeringen, waarbij je alleen betaalt voor de kilometers die je écht rijdt. En als dat er minder dan 25.000 per jaar zijn, zoals trouwens bij 9 op de 10 Belgen het geval is, kan je profiteren van het gunstige tarief.