Hond bij de dierenarts

Hondenverzekering voorkomt economische euthanasie

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Huisdieren

Economische euthanasie: het is iets waar je misschien nog nooit van gehoord hebt en dat is maar goed ook. Dit is een vorm van euthanasie die de eigenaar bij zijn hond laat toepassen omdat hij bij ziekte of een ongeval niet voor de behandelingskosten kan betalen. En helaas komt het steeds vaker voor…

De impact van de coronacrisis op de toename van euthanasie

Alsof het vreselijke virus dat ons land teistert al niet genoeg leed heeft veroorzaakt, heeft het ook nog eens een invloed op onze huisdieren. Door de coronacrisis heeft een drieledige negatieve invloed op honden. Ten eerste, zoals we al eerder communiceerden, kochten meer mensen een huisdier aan waarvan ze de verantwoordelijkheden fout hadden ingeschat. Deze honden kwamen nadien in een asiel terecht. Zelfs puppy’s van maar enkele maanden oud.

De tweede negatieve invloed is dat honden (en katten) door de lockdown net als wij meer depressieve gevoelens ervaarden. Dit komt doordat hun routines verstoord zijn en ze de stress van hun baasje overnemen. Bewegen, spelen en frisse lucht kan dit gelukkig oplossen.

En dan komen we bij de derde situatie: mensen die door de coronacrisis financieel minder sterk staan en bij een ongeval of ziekte niet meer in staat zijn om de behandeling van hun hond te betalen. De dierenartsen zelf kunnen deze kosten ook niet dragen omdat hun zaak anders verlies draait. De enige optie die dus overblijft is ‘economische euthanasie’.

Dierenarts van Dier & Recht raadt een hondenverzekering aan

Kelly Kessen, dierenarts bij Dier & Recht, is helaas al regelmatig geconfronteerd geweest met economische euthanasie en ze vreest dat dit met de aanhoudende crisis alleen maar zal toenemen. “Mensen komen met een dier dat medische hulp nodig heeft, wat we kunnen oplossen, maar wat de eigenaar niet kan betalen,” legt Kelly tijdens een interview uit. “We proberen dan oplossingen te vinden door het dier te adopteren en een deel van de medische kosten te betalen, maar we kunnen dit niet voor alle dieren doen”.

“Een hondenverzekering biedt hier een oplossing. Je kan zelf elke maand een bedrag opzij zetten, maar als je hond dan na twee maanden een ongeluk heeft en allerlei operaties nodig heeft, dan moet je €2.000 achter de hand hebben om dit te betalen.” Bij een hondenverzekering betaal je elke maand een klein bedrag, afhankelijk van de leeftijd en het ras van je hond, en je hond is bij een ongeval vanaf dag één verzekerd. Hoe jonger je je hond laat verzekeren, hoe meer ziektes uitgesloten worden en hoe meer gedekt is. In landen zoals Engeland is een hondenverzekering dan ook al goed ingeburgerd.

Hond kopen? Denk goed na

Als je een dier aankoopt, moet je ook aan de financiële kant van de zaak denken. Kan je wel altijd voor hem blijven zorgen? Zal je ook na de crisis nog tijd voor hem hebben? Heb je genoeg geld om in geval van een ongeval hem de nodige medische verzorging te bieden? Als je niet genoeg spaargeld op je rekening hebt staan, neem dan een hondenverzekering. Zo ben je altijd gerust en kunnen we voorkomen dat het aantal gevallen van economische euthanasie toeneemt.

Ben je benieuwd wat een hondenverzekering voor jou hond(en) zou kosten? Gebruik dan deze tool om een prijsberekening te laten uitvoeren. Voor welk bedrag je je hond laat verzekeren, kan je zelf bepalen: de bronzen, zilveren of gouden formule. En alle kleine letters en voorwaarden geven we graag transparant met je mee in onze algemene voorwaarden.

Help ons euthanasie te bestrijden

Wees voorbereid op dierenartskosten

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder