Jongen die speelt met zijn hond

7 leuke denkspellen en activiteiten voor honden

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Huisdieren

Iedere hond is anders en de ene hond heeft meer activiteiten nodig dan de andere om zich bezig te houden. Dit is vaak ook gebonden aan het ras van je hond. Een hond die zich verveelt of zijn energie niet kwijt kan, zal dit uiten door te janken, aan meubels te knagen en hyperactief te zijn. Hier zijn wat activiteiten en spelletjes die je kan uitproberen om je hond gelukkig te maken.

1. Sporten met je hond

Een voor de hand liggende activiteit om je hond zijn energie te laten kwijtraken is uiteraard ermee gaan wandelen. Als jij niet zo graag wandelt, kan je andere oplossingen bedenken zoals met je hond lopen, skeeleren of er zelfs mee gaan zwemmen. Of wat dacht je van hem mee te laten frisbeeën? Je kan je hond zelfs aanleren van op de loopband te lopen.

2. Trucjes aanleren

Niet alle commando’s zijn even nuttig, maar het geeft je hond een nieuwe uitdaging. Je kan kiezen voor een win-win en hem iets aanleren dat jou ook goed uitkomt zoals je sloffen brengen, de deur sluiten of zijn speeltjes opruimen. Zo doet hij elke dag mee met je activiteiten. Er zijn ook mindere nuttige, maar grappige trucjes, zoals je hond leren om op zijn rug te liggen als een dode vis.

3. Trekspelletjes

Een andere klassieker zijn de trekspelletjes. Je kan hiervoor een touw, een stok of een ander voorwerp gebruiken. Om te voorkomen dat het getrek te lang duurt, kan je je hond het commando ‘Los’ aanleren. Dit doe je door hem gepast te belonen.

4. Apport en verstoppertje

Je kan de hond ook een voorwerp laten apporteren of je kan een knuffel aan een touw binden en de hond dit laten vangen. Een andere optie is het voorwerp ver weg te leggen of te verstoppen en je hond het commando te geven het voorwerp te zoeken. Misschien speel je graag verstoppertje? Verstop je in huis en wacht tot je hond merkt dat je weg bent en je komt zoeken. Welke activiteit bij jouw hond past, hangt wat van de leeftijd en grootte van je hond af.

5. Mentaal uitdagende denkspelletjes

Een hond wilt niet alleen fysiek, maar ook mentaal gestimuleerd worden. Laat hem nadenken, speuren, puzzelen…. Eén van de opties om je hond mentaal uit te dagen zijn speeltjes waarbij je hond door zaken te verschuiven en te prutsen de lekkere brokjes binnenin krijgt. Ze bestaan in allerlei vormen en maten: houten spelborden, vulbare rubberen vormen, puzzels of speelballen. Je kan het eten van je hond ook in porties verdelen en verstoppen op verschillende plaatsen in het huis.

6. Zelf spelletjes maken

Je hoeft niet altijd speelgoed aan te kopen, maar je kan ook zelf iets maken om je hond bezig te houden. Je kan bijvoorbeeld iets lekkers of zijn eigen speelgoed verstoppen in een kartonnen doos met verschillende materialen in zoals doeken en wc-rolletjes. Hij zal flink moeten snuffelen om het op te sporen! Of wat dacht je van 3 potjes op een rij waaronder in één iets lekkers zit? Je verschuift de potjes en je hond moet aanduiden waar het lekkers zit. Of nog een idee: vul een plastiek fles met iets lekkers en maak er enkele gaten in.

7. Sociale ontmoetingen

Een laatste tip om een hond die zich verveelt uit te dagen is door zijn sociale contacten te verhogen. Dit kan door een tweede hond in huis te nemen of door je hond mee te nemen naar vrienden of familie die ook een hond hebben. Ook in een park kan je andere honden ontmoeten, waardoor hij nieuwe prikkels krijgt. De hondenschool is ook een hele goede activiteit om je hond sociaal te maken en zijn energie los te laten.

Vond je dit artikel interessant?

Lees dan meer in dit ebook

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder