7 zaken die je moet doen als je een puppy in huis haalt

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Huisdieren

Dat je binnenkort een puppy in huis krijgt, is alvast geregeld. Maar wat moet je nog regelen om de puppy zich op zijn gemak te doen voelen? En waaraan moet je allemaal denken voor zijn opvoeding, gezondheid en veiligheid? We zetten op een rijtje welke 7 zaken je zeker niet mag vergeten.

1. Je woning puppy-proof maken

Net zoals je bij het krijgen van een baby de woning baby-proof moet maken, is dit ook nodig voor een puppy. Je zorgt ervoor dat hij geen toegang heeft tot giftige producten (vaatblokjes, bepaalde planten, chocolade…) of zaken waarin hij kan stikken en je blokkeert gevaarlijke trappen. In de tuin ga je na of je omheining goed afgesloten is en er geen gaten zijn waardoor hij kan weggloppen. Je kijkt ook na of er geen scherpe of gevaarlijke voorwerpen liggen.

2. Zijn persoonlijke plaats inrichten

Zorg ervoor dat je puppy zich in je huis zoveel mogelijk thuis voelt. Koop een mand waarin hij kan slapen en zich kan terugtrekken en plaats die dicht bij de living voor de gezelligheid. Haal ook de gepaste leiband en voeding in huis en voorzie eten- en drinkbakjes.

3. Je puppy zindelijk maken

Je zal vanaf de eerste dag met de zindelijkheidstraining mogen starten, want je hond heeft nog niet geleerd dat hij zijn behoefte niet binnen mag doen. Elke keer na het eten of na een dutje neem je hem naar buiten naar dezelfde plaats. Beloon hem na elke keer dat hij het buiten doet. Doet hij het binnen, maak je huis dan meteen proper en neem het je hond niet kwalijk. De training zal gemiddeld drie à vier maanden duren.

4. De socialisatie

Het is belangrijk om je hond op een jonge leeftijd kennis te laten maken met andere mensen en dieren. Laat hem dus ook mensen buiten je gezin en andere dieren ontmoeten. Verder laat je hem best al wennen aan situaties die later ook veel gaan voorkomen, zoals een ritje in de auto, de kinderen van school halen, naar de markt…

5. Je puppy de basiscommando’s aanleren

Er zijn allerlei commando’s die je je hond kan aanleren. Jongere honden zijn gemakkelijker af te richten dan oudere honden. Je kan beginnen met hem te leren om naar je toe te komen, braaf aan de leiband te wandelen of te zitten. Het is ook een goed idee om hem te laten wennen aan aanraking, borstelen (indien nodig) en een tanden check.

6. Vaccineren & steriliseren

Je dierenarts zal je uitleggen welke vaccinaties je hond nodig heeft om hem te beschermen tegen ziektes. Je kunt deze vaccinaties dan al inplannen. Je laat je hond ook best steriliseren voor hij 6 maanden oud wordt (tenzij je wilt fokken natuurlijk). Zo neemt het risico op ziektes af, mannetjes worden minder agressief en vrouwtjes krijgen hun menstruatie niet meer. En natuurlijk loop je niet meer het risico dat je teefje zwanger wordt.

7. Je hond verzekeren tegen ongeval en ziekte

Je kan voor je hond een soort ziekteverzekering afsluiten. Wordt hij onverwachts ziek of geraakt hij gewond, dan worden de behandelingskosten door deze verzekering gedekt. Hoe jonger je je hond laat verzekeren, hoe goedkoper dit is en voor hoe meer hij gedekt is. Hierdoor moet je je hond nooit medische zorgen ontzeggen omdat je er geen geld voor hebt.

Bescherm je hond tegen dierenartskosten

Vanaf €10 per maand

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder