Koppel dat een bulldog koopt

Belg kocht massaal huisdieren tijdens de coronacrisis

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

3 min. leestijd |

Huisdieren

Het was recent werelddierendag. Onze favoriete vriendjes met een vacht (of schubben) kregen die dag extra aandacht en ze zijn met steeds meer. Sinds de coronacrisis kocht 31 % van alle huisdiereigenaars hun eerste of een nieuwe metgezel om mee te knuffelen, spelen of wandelen. Een absolute aanwinst voor elk gezin, maar het is wel belangrijk om vooraf te overwegen welke kosten er bij zo’n aankoop komen kijken.

Katten en honden blijven het populairst

De coronacrisis en haar lockdowns isoleerden heel wat mensen. We konden een tijdlang geen vrienden of familie meer ontmoeten. Dat zette heel wat Belgen aan om een huisdier in huis te halen. In bijna één op drie gezinnen kwam er sinds maart 2020 een huisdier (bij). Katten bleken het meeste harten te veroveren.

De meeste huisdiereigenaars (13%) schaften zich tijdens de coronacrisis een kat aan. 11 procent opteerde voor een hond. Konijnen, hamsters en vogels werden in iets mindere mate in huis gehaald. Aangezien België zo’n 5 miljoen huishoudens telt, betekent dit dat het voorbije anderhalf jaar zo’n 650.000 gezinnen er een kat bij kregen en in ongeveer een half miljoen familie’s een hond in de armen gesloten werd.    

Hopelijk kwamen alle dieren goed terecht en hielden die duizenden familie’s rekening met wat het allemaal inhoudt om een nieuwe kat of hond in huis te halen. Een dagelijkse wandeling, specifieke voeding kopen, een knusse mand of kussen, het zindelijk maken… Het zijn maar enkele van de aspecten die er nu eenmaal bijhoren en best wat tijd en energie kunnen opslorpen.

  Wat met de dierenartskosten?

  Ook een dierenartsbezoek hoort erbij. Elke hond of kant heeft een aantal vaccinaties nodig en moet regelmatig op controle. Ongeveer de helft van alle huisdiereigenaars trokken het voorbije jaar voor één van beide bovenstaande redenen naar de dierengeneeskundige. Heel wat beestjes kregen ook met een ziekte, ontstekingen of een ongeval te maken en dan kunnen de kosten snel oplopen. Bijna 4 op 10 huisdiereigenaars betaalden op jaarbasis tussen de 100 en 300 euro aan de dierenarts. Voor bijna een kwart van hen liepen die kosten zelfs nog hoger op.  

  Wie zich geen zorgen wil maken om de dierenartskosten van zijn hond, kan bij Corona Direct terecht. Al vanaf 120 euro per jaar hoef je niet langer te zuchten als Max weer eens in de prikkeldraad terechtkwam of iets at wat eigenlijk niet voor hem bestemd was, dankzij de hondenverzekering nemen wij onverwachte dierenartskosten voor onze rekening. Ook als je hond wegloopt of gestolen wordt of wanneer je zelf bijvoorbeeld in het ziekenhuis belandt en tijdelijk niet voor hem kan zorgen, zorgt Corona Direct ervoor dat alles goedkomt.

  Meer weten?

  Bekijk onze formules

  Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder