Hond die een koekje steelt

Deze 10 etenswaren zijn giftig voor je hond

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Huisdieren

Sommige baasjes hebben de gewoonte om hun hond na de maaltijd de resten van hun eigen eten te geven. Maar niet al het voedsel dat wij graag eten is goed voor een hond. Bepaalde etenswaren en dranken zijn giftig voor je hond en laat je hem beter niet eten. Hieronder lijsten we er tien op.

1. Chocolade

Chocolade is een klassieker waarvan de meeste hondeneigenaren op de hoogte zijn. Toch gebeurt het nog regelmatig dat de maag van een hond moet leeggepompt worden omdat hij chocolade at. Denk maar aan een vergeten paasei of wat smarties die je liet vallen. Hoe puurder de chocolade, hoe giftig voor katten en honden.

  2. Alcohol en koffie

  Je hond een slokje laten nemen van je pintje? Geen goed idee. Je hond kan diarree krijgen, beginnen braken, het bewustzijn verliezen en zelfs sterven. Hetzelfde geldt voor koffie, thee en cola. De cafeïne in deze drankjes kan tot een cafeïnevergiftiging leiden, met inwendige bloedingen en spierspasmen tot gevolg. Dronk je hond je koffie op? Ga dan meteen naar de dierenarts.

  3. Ajuin en knoflook

  Knoflook en - in een nog sterkere mate - ajuin kunnen bij je hond darm- en maagkrampen, bloedarmoede, kortademigheid en een verhoogde hartslag veroorzaken. Of ze nu vers zijn, gedroogd of in poedervorm. Ook met prei en bieslook moet je opletten, zelfs bij kleine hoeveelheden. Ben je ajuin aan het snijden, kijk dan even na of er niets op de grond is gevallen.

  4. Onrijpe tomaat

  Tomaten die nog niet rijp zijn, zijn giftig. Daarnaast is het kroontje van een tomaat en de plant zelf altijd giftig, omdat ze tomatine bevatten. Zelfs voor mensen is dit niet gezond. Een stukje rijpe tomaat aan je hond geven, is geen probleem.

  5. Paddenstoelen

  Paddenstoelen zijn ook geen geschikt voedsel voor je hond. Je hond krijgt er buikkrampen en stuiptrekkingen van en kan eraan sterven. Kijk bij het wandelen in het bos na wat je hond probeert op te eten. Hoe kleiner de hond, hoe groter de impact.

   6. Rauwe aardappelen

   Rauwe aardappelen zijn niet enkel voor honden, maar ook voor mensen giftig. Vooral de schil is giftig door de hoge hoeveelheid solanine. Al kan een klein stukje schil wellicht geen kwaad. Een gekookte aardappel mag je je hond gerust voederen.

   7. Druiven en rozijnen

   Als je graag rozijnenbrood eet, let dan op dat er geen rozijnen op de keukenvloer vallen. Rozijnen zijn giftig vanaf 3 gram per kilo lichaamsgewicht, terwijl druiven giftig zijn vanaf 20 gram per kilo lichaamsgewicht. De gevolgen? Diarree, overgeven, nierfalen en de dood. Geen druifje voor je hond dus!

   8. Fruitpitten

   De pitten van steenvruchten (appels, krieken, perziken, pruimen…) bevatten blauwzuur dat vrij komt wanneer je hond bijt op de pitten. Deze vloeistof wordt gevaarlijk als je hond ze in een grote hoeveelheid inslikt. Krijgt je hond van jou een stuk appel? Verwijder dan het klokhuis.

   9. Avocado

   Of je nu de plant mooi vindt of zelf graag avocado eet, beiden zijn giftig voor honden. Dan hebben we het over de schil en de pit, niet het vruchtvlees zelf. Dat mag je gerust aan je hond voeden, en zit soms zelfs in hondenvoer. In de schil, pit en bladeren zit daarentegen persine dat kan zorgen voor maagdarmklachten, ademhalingsproblemen, vochtophopingen rond het hart en zelfs de dood.

   10. Noten

   Bepaalde honden kunnen net zoals mensen een notenallergie hebben. Sowieso zijn noten geen goed voedingsmiddel voor honden. Bepaalde noten, zoals macadamianoten, kunnen je hond erg ziek maken. Je hond zal er van opwarmen en trillen. Als je graag noten eet, let dan op dat er geen achterblijven in de zetel of op de grond.

   Vond je dit artikel interessant?

   Lees dan meer in dit e-book

   Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder