Hond op de wc

Hoe maak je je puppy zindelijk?

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Huisdieren

Leuk, je hebt een hondje in huis gehaald! Je puppy opvoeden betekent ook dat je hem moet trainen om zindelijk te worden. Want als het van je hond af hangt is elke plaats goed, zolang het ver van zijn slaap-en eetplaats is. Maar hoe maak je je hond zindelijk?

Vanaf wanneer kan je je hond trainen?

Het kan zijn dat jouw puppy nog niet gevaccineerd is. Dit gebeurt van zodra hij drie à vier maanden oud is. Dit wil niet zeggen dat je moet wachten met de zindelijkheidstraining. Je mag hem al mee naar buiten nemen om zijn behoefte te doen. Als je een korte wandeling met hem maakt, let dan wel op dat hij uit de buurt van andere honden blijft, niet bij hondenuitwerpselen komt en niet drinkt van stilstaand water. Hij kan hierdoor ziektes oplopen als hij nog niet gevaccineerd is.

  Hoe maak je je hond zindelijk?

  De training begint door je hond alvast telkens na het eten en drinken naar dezelfde plaats in de tuin te nemen. Vijf à tien minuten nadat hij gedronken heeft, zal hij moeten plassen. Houd hem aan de leiband zodat hij zich kan concentreren. Op zijn vaste plek in de tuin wacht je tot hij zijn behoefte heeft gedaan. Eventueel herhaal je een bepaald commando terwijl hij zijn behoefte doet zodat hij dit woord met de daad associeert. Nadien beloon je hem verbaal of met een snoepje.

  Een puppy zal vaak zijn behoefte moeten doen. Dus als je ziet dat hij aan je meubels begint te snuffelen, zucht of zenuwachtig rondjes draait, neem hem dan meteen mee naar diezelfde plek in de tuin. Ook na een dutje of een activiteit samen, zet je hem best meteen even op zijn grasplekje.

  Ook de eerste nachten zal je puppy zijn behoefte moeten doen. Het wordt aangeraden hem dan in een bench in je slaapkamer te zetten. Als hij ’s nachts piept, laat je hem best even buiten. Het is ook mogelijk dat hij piepende geluiden maakt omdat hij aandacht wilt. Als hij nog steeds geluidjes maakt nadat je hem buiten hebt gelaten, negeer je dit best. Na 8 tot 12 weken zal je puppy de nacht doorslapen.

  Puppy die op de vloer heeft geplast

  Wat als je uitwerpselen vindt?

  Toch te laat? Wees niet boos op je puppy en geef hem geen aandacht. Zet hem even in een andere ruimte en ondertussen zorg je dat de plek terug proper is en niet meer ruikt naar zijn behoefte. Als je de geur niet goed hebt verwijderd, zal je hond waarschijnlijk nog eens de neiging krijgen om hier zijn behoefte te doen.

  Zie je hem plassen of zijn behoefte doen? Neem hem dan meteen op en zet hem buiten. Hij zal stoppen wanneer hij opgetild wordt. Word niet boos op hem want dan zal hij niet meer durven zijn behoefte doen met jou in de buurt. Hij doet het mogelijk op stiekeme plekjes of durft het zelfs niet meer buitenhuis. Als je hem buiten zijn plasje of behoefte ziet afmaken, beloon hem dan.

  Hoe lang duurt de training?

  Na drie tot vier maanden hebben de meeste puppy’s geleerd om buiten hun behoefte te doen. De ene hond leert al sneller dan de andere. Na acht maanden zou zelfs de slechtste leerling van de klas mee moeten zijn. Is jouw hond na deze periode nog steeds niet zindelijk, maak dan een afspraak bij de dierenarts en laat nakijken wat het probleem is.

  Heb jij een puppy in huis?

  Verzekeren hem met een hondenverzekering

  Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder