Hoeveel kost zorgen voor een hond?

Man die hond knuffelt

Hoeveel kost zorgen voor een hond?

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Huisdieren

Droom jij al jaren van je eerste hond? Samen boswandelingen maken, knuffelen in de zetel, enthousiaste begroetingen wanneer je thuis komt? Voor je je gezin uitbreidt met een harige vriend, bekijk je best eerst hoeveel een hond je zal kosten. Zo weet je of hij in je levensstijl en budget past.

De startkosten bij het aankopen van een hond

Een hond adopteren uit het asiel zal je gemiddeld tussen de €125 en €300 kosten. De prijs varieert wat per asiel en ook de leeftijd maakt uit. Een puppy is een stuk duurder dan een oudere hond. In deze bedragen zitten de sterilisatie- of castratiekosten, de vaccinatiekosten en het chippen van de hond al inbegrepen.

Lees ook: ‘Wat als je een hond wilt adopteren uit een asiel?’

Wanneer je kiest voor een rashond, dan krijg je een veel hoger prijskaartje. Voor een kleine rashond betaal je minstens €400, terwijl je voor een grote rashond al gemakkelijk aan €1.000 à €2.000 komt. Het vaccineren van je hond zal je tussen €20 en €30 kosten. De prijs van sterilisatie hangt af van het gewicht van je hond en zal variëren tussen €300 en €400. Castratie kost tussen €150 en €250. Het chippen van je hond kost tussen €25 en €50.

Ga je voor een puppy? Dan kan je op lange termijn heel wat dierenartskosten besparen door een hondenverzekering te nemen. Daarmee is je hond verzekerd tegen onverwachte ziekte- en ongevalskosten. Als je je hond pas op oudere leeftijd laat verzekeren, dan heeft hij al heel wat vooraf gekende aandoeningen die niet meer gedekt worden door de verzekering.

Naast de aankoopkosten en de medische kosten, moet je ook nog geld spenderen aan zijn spullen. Dit gaat over voeding, snoepjes, speelgoed, een mand, een halsband, de leidband, eet- en drinkbakjes, hondenshampoo, een borstel… Hoeveel dit kost hangt er van af waar je alles aankoopt en hoe groot je hond is. Voor een grotere hond zullen de uitgaven groter zijn, want hij eet meer, heeft een grotere mand nodig, een stevigere leidband…

Hondenmand

  De jaarlijkse kosten voor een hond

  Ruw geschat zal jaarlijks 40% van je hondenkosten gaan naar zijn voeding en snacks, 20% naar speelgoed en 30% naar medische kosten. Hoeveel die kosten exact zijn is moeilijk te zeggen. Bij de voeding hangt de prijs af van de grootte van je hond, de kwaliteit van de voeding, of je droog- of natvoer koopt… Kwaliteitsvol voedsel voor een gemiddeld grote hond, zal je tussen €60 en €100 per maand kosten. Onder de jaarlijkse medische kosten vallen vaccinaties, ontworming en vlooienbehandelingen.

  Bijkomende kosten

  Bovenop de vermelde kosten, kunnen ook nog bijkomende kosten komen, zoals training in de hondenschool (€200), een hondentrimmer voor het wassen en knippen van je hond (€50 tot €120), het hondenpension voor als je hem niet mee kan nemen op vakantie (€15 à €25 per nacht), een hondenuitlaatservice (€50 per dag per hond), een dogsitter… Denk ook aan de reiskosten van je hond: een treinticket voor je hond kost €6 heen-en terug, een vliegtuigticket kost bij Brussels Airlines €50 tot €70 in de cabine en €100 tot €300 in het ruim.

  Er kunnen ook onverwachte kosten zijn wanneer je hond ziek wordt of een ongeval voorheeft. Een spoedconsultatie kost je al tussen de €45 en €100. Wanneer er een operatie nodig is, kunnen de kosten hoog oplopen. Heup- en knieoperaties kosten al snel enkele duizenden euro’s. Dat is de reden waarom sommige dierenartsen aanraden om een hondenverzekering af te sluiten. Hierbij krijg je dierenarts- en behandelingskosten tot € 3.500 terugbetaald. Bij Corona Direct vergoeden we dit bedrag per schadegeval, niet op jaarbasis. Je kan dus meerdere keren per jaar facturen doorgeven.

  Lees: Wat een hondenverzekering wel en niet dekt

  Een hond kost dus best wat geld en hij zal je niet rijk maken – er zijn al behoorlijk wat vierpotige Instagram influencers! Maar de liefde die je kan krijgen is elke cent waard. Daarbij helpen ze eenzaamheid verdrijven, verlagen ze je bloeddruk en moedigen ze je aan om meer te wandelen. Heb je op dit moment toch niet genoeg centjes om voor een hond te zorgen? Zet je droom dan even on hold tot je genoeg financiële reserves hebt om hem alles te geven wat hij nodig heeft. Ondertussen kan je je als vrijwilliger aanbieden bij asielen om honden uit te laten en liefde te geven.

  Wat kost het om een hond te verzekeren?

  Ontdek het nu

  Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder