Terug meer naar kantoor? Voorkom verlatingsangst bij je hond
Als jij de afgelopen maanden, nee zelfs jaren, veel thuis hebt gezeten, dan is het weer wennen voor je hond wanneer hij terug vaker alleen moet zijn. Sommige honden hebben zelfs last van verlatingsangst. Dit kan je doen om je hond weer op zijn gemak te stellen.
Waarom heeft een hond verlatingsangst?
Terug vaker op kantoor zijn is niet alleen wennen voor ons, maar ook voor je hond. De ene hond heeft er al meer last van dan de andere. Vooral honden die tijdens de COVID-crisis werden aangekocht, zullen meer moeite hebben. Ze waren onze constante aanwezigheid gewoon en kunnen stress ervaren wanneer ze alleen thuis zitten.
Verlatingsangst kan ook opkomen bij andere grote veranderingen zoals een verhuizing, het overlijden van een gezinslid of de afwezigheid van een gezinslid door een scheiding of andere reden. Ook de persoonlijkheid van je hond of zijn verleden kunnen leiden tot een hogere gevoeligheid aan verlatingsangst.
Hoe herken je verlatingsangst?
Mogelijke tekenen van verlatingsangst zijn blaffen, janken, kauwen aan meubels, overdreven kwijlen, binnen zijn behoefte doen en proberen ontsnappen uit het huis. Wanneer je merkt dat je hond deze zaken doet wanneer je uit het huis vertrekt of afwezig bent geweest, kan hij verlatingsangst hebben.
Waarom verlatingsangst aanpakken?
Het gedrag dat je hond stelt bij stress en eenzaamheid kan ervoor zorgen dat hij zichzelf pijn doet. Hij kan zijn nagels en tanden beschadigen bij het kauwen aan raamkozijnen of diarree krijgen van het inslikken van meubelstukjes. De stress kan ook zorgen voor lichamelijke klachten op lange termijn.
Daarbij is het niet fijn van bij thuiskomst te merken dat je mooie meubels beschadigd zijn of je tapijt aan flarden ligt. Het kan de relatie met je hond verzuren en je ook heel wat geld kosten. Maar het kan nog erger. Het continu geblaf van je hond tijdens je afwezigheid kan je buren irriteren en er zelfs toe leiden dat je uit je huurappartement wordt gezet.

Wat kan je doen tegen verlatingsangst?
Leer je hond langzaamaan van terug alleen te zijn. Begint je hond al te blaffen wanneer je jas aandoet of de voordeur opent, doe dan soms de deur open of je jas aan zonder weg te gaan. Oefen vervolgens met kort naar buiten te gaan en meteen weer binnen te gaan. Bouw dit op met langere periodes, zo worden de jas en de deur geen triggers meer waar de hond op reageert. Geef je hond ook een snoepje of speelgoed wanneer je weggaat. Zo associeert hij dit met iets positief.
Ga niet van de ene dag op de andere dag terug 100% naar het werk, maar bouw dit op. Als dit voor je werkgever niet mogelijk is, maak dan gebruik van een dogsitter. Laat je hond eerst één dag per week alleen en bouw via een dogsitter op naar meerdere dagen. Eventueel kan je een hondencoach contacteren om je hierbij te begeleiden.
Het kan ook helpen van je hond meer te laten bewegen. Door een fikse ochtendwandeling voor je naar je werk vertrekt, kan je hond terwijl je weg bent een dutje doen. Sporten helpt ook om stressgevoelens te verminderen. Bij hevige angstaanvallen kan de dierenarts een natuurlijk kalmeermiddel voorschrijven zodat je hond zich meer ontspannen voelt wanneer hij alleen is.
Als laatste tip geven we mee dat je je hond kan kalmeren door de stilte te doorbreken. Zet de radio of een ontspannende playlist op wanneer je weg bent. De menselijke geluiden op de achtergrond geven het gevoel dat hij niet alleen is.
Het is niet gemakkelijk om je hond (weer) te leren om alleen te zijn, maar maak je geen zorgen. Met een consistente training en de eventuele hulp van een gedragscoach zal hij leren genieten van zijn me-time. Je kan het! En denk eraan, geraakt je hond gewond door zijn verlatingsangstgedrag, dan kan je rekenen op je hondenverzekering. Stuur ons de rekening van je dierenarts en wij regelen de rest.