Slapende hond in een kooi

Wat als je een hond wilt adopteren uit een asiel?

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Huisdieren

Jaarlijks vangen onze dierenasielen meer dan 50.000 dieren op. Er is dus keuze genoeg om een toffe hond te vinden in het asiel. Zeker als het voor jou niet zo belangrijk is hoe zuiver het ras van de hond is, kan dit een mooi alternatief zijn. Hoeveel kost het om een hond uit een asiel te halen en waarom is dit een goed idee?

Waarom een hond uit het asiel adopteren?

Enkele redenen om een hond uit het asiel te adopteren zijn dat je zo een achtergelaten hond een nieuwe thuis bezorgt en dat er hierdoor weer plaats komt voor andere honden die opvang nodig hebben. Asielhonden zijn normaalgezien ook al voorzien van de nodige vaccins en ze zijn tot op een zekere hoogte al afgericht. Nog een belangrijke reden is dat adoptie van een asielhond minder kost dan een fokker.

Uiteraard moet je eerst zeer goed nagedacht hebben of jij klaar bent voor een hond in je leven. De coronacrisis is een uitzonderlijke situatie, dus beeld je ook een leven met je hond in tijdens ‘normale tijden’.

Hoeveel kost een hond uit het asiel?

Hoeveel het kost om een hond te adopteren hangt van hond tot hond af. De prijs voor adoptie uit een asiel bedraagt gemiddeld tussen de €125 en €300. De prijs voor een teefje is meestal iets hoger omdat de sterilisatie duurder is. Voor een puppy kan dit bedrag oplopen tot €400, terwijl je een oudere hond soms al aan €25 meekrijgt. In deze bedragen zitten de sterilisatie- of castratiekosten, de vaccinatiekosten en het chippen van de hond al inbegrepen.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat als je een hond uit het asiel haalt het de bedoeling is dat je hem zelf houdt. Je mag hem dus niet doorverkopen aan andere mensen. De meeste asielen vragen ook dat je minstens 18 jaar oud bent en in België verblijft. Je mag de hond ook niet gebruiken voor fokprogramma’s en uiteraard moet je hem voorzien in zijn basisbehoeftes.

Hoe kan je een asielhond adopteren?

Als je een asielhond wilt adopteren, moet je een afspraak maken bij een asiel naar keuze. Er bestaan veel asielen dus er zal zeker één bij jou in de buurt zijn. Een asielmedewerker zal je dan enkele vragen stellen om je thuissituatie en levensstijl te kunnen beoordelen zodat hij je de hond kan aanraden die bij jou het gelukkigst zal zijn. Ben jij actiever of zoek je net een rustig hondenras? Woon je in een huis met een grote tuin of woon je in een appartement? Dit zal allemaal bepalen welk karakter bij je past. In sommige gevallen komen de medewerkers van het asiel zelfs bij je thuis langs om de situatie goed in te schatten.

Enkele tips

We geven je ook als tip mee om altijd nog een nachtje over je keuze te slapen. Iedere asielhond heeft al veel meegemaakt en ze zijn niet allemaal even gemakkelijk om mee om te gaan. Als je kinderen of een partner hebt, is het een goed idee om hen ook mee te nemen zodat je weet dat het hele gezin een klik heeft met de hond.

Heb je thuis al huisdieren? Vraag dan een proefperiode aan zodat je nieuwe hond en je huidige huisdieren aan elkaar kunnen wennen. Vraag ook naar het verleden, de medische geschiedenis en de tekortkoming van de hond zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Je hond verzekeren tegen kosten

Bij Corona Direct bieden we niet enkel verzekeringen aan voor mensen, maar ook voor dieren. Je hond maakt tenslotte toch ook deel uit van je gezin? Onverwachte dierenartskosten kunnen zwaar zijn om te dragen. Met een hondenverzekering zijn jij en je viervoeter gerust.

Vond je dit artikel interessant?

Lees dan meer in dit e-book

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder