Zo krijg je de vlooien van je hond onder controle
Het woord ‘jeuk’ lezen is al voldoende om jeuk te krijgen. En niets is vervelender dan ergens jeuk te hebben waar je niet aan kan. Je hond kan jou niet vragen om zijn jeuk te verlichten, dus jij moet goed opletten of je hond vlooien heeft. Omdat wij het beste voorhebben met je lieve viervoeter, leggen we in dit artikel uit hoe je vlooien herkent en wat je eraan kan doen.
Vlooien zijn kleine parasieten die zich voeden met het bloed van dieren (en mensen). Ze zijn het hele jaar door actief, maar veroorzaken vooral veel last in het voorjaar en de zomer. Doordat ze veel eitjes leggen, is het belangrijk vlooien snel te behandelen. Wanneer je ziet dat je hond zich overdreven vaak krabt, kan dit een aanwijzing zijn dat hij vlooien heeft. Je kan hem meteen laten controleren door een dierenarts of je kan zelf eerst nakijken of vlooien de oorzaak van het probleem zijn.
Zo detecteer je vlooien bij je hond
Kijk de vacht van je hond na op zwarte vlekjes, rode vlekjes en witte ovale vlekjes. Dit kunnen de uitwerpselen van vlooien, opgedroogd bloed of eitjes zijn. Gebruik een vlooienkam om de vacht van je hond uit te kammen. Met de kam kan je vlooien, eitjes en uitwerpselen uit de vacht filteren. De vlooien kan je dan in water met wat zeep verdrinken. Sorry vlooien! Je zal misschien het probleem niet volledig kunnen oplossen met een kam, maar zo kan je de jeuk bij je hond meteen wat verlichten. Een vlooienkam kan je kopen in een dierenwinkel.
Een vlooienplaag in huis?
Het kan gebeuren dat de vlooien van je huisdier zich in je tapijt genesteld hebben. Er bestaat omgevingsspray waarmee je een vlooienplaag kan bestrijden. Er bestaat ook een alternatief trucje om van ze af te geraken. Zorg dat de ruimte volledig donker is en plaats een bord met water en zeep op de grond. In het midden brand je een theelichtje. De vlooien zullen nu op het licht afgaan en verdrinken in het zeepwater. Vergeet niet regelmatig te stofzuigen!
4 manieren om vlooien te bestrijden
Er zijn verschillende manieren om vlooien te behandelen. Je kan je hond in de nek behandelen met een pipetje, hem een vlooienband geven, hem inzepen met een vlooienshampoo of hem een pilletje laten nemen. Je dierenarts kan je aanraden welke aanpak het beste is voor jouw hond.
Als je hem behandelt met een pipetje, dan breng je een vlooienbestrijdingsmiddel aan tussen zijn schouderbladen, waar hij zelf niet aankan. Dit helpt om de vlooien te bestrijden en het stoot nieuwe vlooien af. Je kan dit maandelijks herhalen. Soms wordt er ook een vlooienband gebruikt. De halsband geeft chemicaliën vrij die de vlooien doden. Het werkt vooral rond de nek, niet voor het hele lichaam, waardoor het niet de meest effectieve methode is.
Wanneer je vlooienshampoo gebruikt, was je de vlooien uit de vacht van je hond. De shampoo stoot geen nieuwe vlooien af. Ten slotte kan je je hond een pilletje laten nemen. Er bestaan verschillende soorten pillen: pillen die enkel larven doden, pillen die de vlooien onvruchtbaar maken… Laat je dierenarts je adviseren.
Vlooien en lintwormen
Wist je dat honden die veel vlooien hebben of lang last hebben van vlooien een grote kans hebben op lintwormbesmetting? Vlooien kunnen namelijk eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als je hond een besmette vlo opeet, kan daaruit een lintworm ontstaan. Laat je hond controleren en geef hem indien nodig ontwormingstabletten.
De kosten van een vlooienbehandeling vallen goed mee. Het is een ander verhaal wanneer je je hond moet laten behandelen bij ziekte of een ongeval. Daarom is een hondenverzekering zo’n geruststelling. Hiermee krijg je onverwachte dierenarts- en behandelingskosten tot €3.500 terugbetaald. Jij kiest de formule die bij jouw noden past.