4 vragen die je moet stellen bij een ongeval
Iedereen kan vroeg of laat een verkeersongeval krijgen. Om jezelf stress te besparen wanneer het voorvalt, kan je best je verzekeringscontract goed kennen en nauwgezet te werk gaan. Hier alvast 4 antwoorden op vragen die je je waarschijnlijk stelt bij een ongeval.
1. Ben ik goed voorbereid?
Een ongeval is altijd stresserend. Daarom vul je best vooraf je gegevens en die van je verzekering in op het aanrijdingsformulier. Dan hoef je dat alvast niet meer te doen. Ga ook na of je fluohesjes, een balpen, een brandblusapparaat, een EHBO-kit, een zaklamp en een gevarendriehoek in je wagen hebt liggen.
2. Hoe vul je een minnelijke vaststelling in?
- Zijn er gewonden, bel dan eerst en vooral de 112.
- Als jij en de tegenpartij akkoord gaan: elke partij vult de vaststelling in en ondertekent ze. Schrijf duidelijk en zonder doorhalingen op de voorzijde. De keerzijde vul je beter thuis in, met een frisse kop, en stuur je vervolgens op. Voor het schema: let op de juiste verhoudingen, duid de impactpunten aan en vermeld de zichtbare schade.
- Als jij en de tegenpartij het niet met elkaar eens zijn: bel de politie op het nummer 101; die komt dan een PV opstellen. Verplaats de voertuigen niet, of maak foto’s. Beslis je om de politie niet te bellen, dan kun je de punten van onenigheid vermelden in het formulier. Zijn er getuigen, noteer dan hun naam en adres. Neem de tijd om het document te (laten) herlezen voor je het ondertekent. Onderteken niet als je niet akkoord gaat.
3. Hoe breng ik mijn verzekeraar op de hoogte?
Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar, ofwel meteen op de plaats van het ongeval, ofwel nadat je alle nuttige documenten hebt verzameld. Is je auto te veel beschadigd en kan je er dus niet meer mee rijden, bel dan rechtstreeks naar een pechdienst of je verzekeraar om je auto te laten wegtakelen. Wat daarna gebeurt, hangt af van je verzekeringscontract:
- De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (of BA auto) dekt de materiële of lichamelijke schade. Ben je in fout, dan vergoed je verzekering de tegenpartij. In het andere geval is het de verzekeraar van de tegenpartij die de herstelwerken aan je wagen en je medische kosten betaalt. Er wordt dan een expert aangesteld om het bedrag te schatten.
- Het kan zijn dat je een omniumverzekering hebt afgesloten als aanvulling op de BA. Er zijn bij ons drie omniumformules:
- Kleine Omnium: dekt de meeste schadegevallen type diefstal, glasschade, stormschade, hagelschade …
- Kleine Omnium Plus: omvat ook de verzekering ‘total loss’.
- Full Omnium, waarmee je verzekerd bent tegen alle schade.
4. Hoe staat het met mijn bonus-malus?
Het bonus-malus systeem beloont chauffeurs die geen ongeval hebben gehad en ‘bestraft’ chauffeurs die wel een ongeval hebben gehad. Bij Corona Direct worden goede bestuurders beloond dankzij een ‘jokersysteem’ waardoor je premie niet noodzakelijk stijgt bij een ongeval.
Heb jij soms pechverhelping nodig?
Bijstand waar je maar wil voor het hele gezin