Man die in zijn autospiegel kijkt

5 tips voor een defensieve rijstijl

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Mobiliteit

Een defensieve rijstijl zorgt voor minder verkeersongevallen. Met defensief bedoelen we een goede rij- en zithouding, anticiperen op wat er kan gebeuren, je houden aan de verkeersregels en juist reageren wanneer je dan toch in een gevaarlijke situatie terecht komt.

Zichtbaar in het verkeer

Een eerste stap van defensief rijden is duidelijk maken aan de andere weggebruikers wat je gaat doen. Verander je van rijvak? Gebruik dan je pinkers. Zie je een file vormen? Geef dan remsignalen door aan de weggebruikers achter je zodat ze gewaarschuwd zijn. Wees ook extra oplettend bij kruispunten.

Goed gezien worden is essentieel, maar zorg er ook voor dat je zelf de andere weggebruikers goed kan zien. Kijk regelmatig in je spiegels en kijk verder dan het voertuig net voor je. Elk jaar verongelukken er in België 333 fietsers doordat ze een openslaande autodeur niet meer konden vermijden. Gebruik dus ook je spiegels wanneer je je auto verlaat.

Anticiperen

Anticiperen is een belangrijk onderdeel van veilig rijden. Houd indien mogelijk voldoende afstand van andere weggebruikers zodat er nog tijd is om te reageren op onverwachte situaties. Je auto goed onderhouden en je rijgedrag aanpassen aan de weersomstandigheden zijn ook goede gewoontes die ongevallen kunnen voorkomen. Voorzie bij slecht weer meer remafstand en gebruik eventueel je lichten.

Vermijd afleiding

Afleiding, zoals het gebruik van de smartphone achter het stuur, is de oorzaak van 5 tot 25% van de auto-ongevallen. Bij 5% van de dodelijke verkeersongevallen is het gebruik van de GSM de oorzaak van het ongeval. Houd je aandacht dus op het verkeer en stel dat telefoongebruik uit voor na je autorit. Ook kinderen in de auto kunnen zorgen voor gevaarlijke afleiding.

Lees ook: “Smartphone achter het stuur: wat riskeer je?”

Vertoon geen asociaal gedrag

Naast defensief rijgedrag is er ook sociaal rijgedrag. Dit wil zeggen dat je galant bent in het verkeer. Je gaat niet ‘in het gat rijden’ van tragere bestuurders, je vertoont geen agressief rijgedrag, je bent bereid om andere weggebruikers te helpen en laat mensen invoegen. Probeer ook je kalmte te bewaren wanneer anderen geen sociaal gedrag vertonen of een fout manoeuvre uitvoeren.

Reageer correct in gevaarlijke situaties

Het kan gebeuren dat je auto slipt doordat je voor- of achterwielen blokkeren, of doordat je in aquaplaning terecht komt. Aquaplaning wil zeggen dat je wielen geen contact meer maken met het wegdek. Je auto glijdt dus over het water. Het kan nuttig zijn een antislipcursus te volgen zodat je leert om te gaan met deze situaties.

Toch een ongeval?

Ondanks je defensieve rijgedrag kan het toch gebeuren dat je in een ongeval betrokken raakt. In dat geval is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Je kan bij een autoverzekering kiezen uit BA, Kleine Omnium en Full Omnium, eventueel aangevuld door een bestuurdersverzekering.

Op zoek naar een autoverzekering?

Kies de formule die bij je past

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder