Vrouw die bevroren voorruit van een wagen afkrabt

7 tips om je auto voor te bereiden op de winter

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Mobiliteit

Het wordt weer sneller donker en kouder, of zoals John Snow zou zeggen: “Winter is coming”. En het laatste wat we willen is ’s morgens voor een vastgevroren auto staan of merken dat de batterij niet meer werkt. Met deze 7 tips heb je hopelijk geen pechverhelping nodig.

1. Laat je autobatterij controleren

Eén van de meest voorkomende problemen tijdens de winter is dat je je auto niet meer gestart krijgt. Dit komt gemakkelijk voor bij wagens waarvan de batterij al versleten is. Ga daarom eens langs bij je garage om dit te laten nakijken.

Zit je toch met problemen, zet dan alles dat de batterij belast uit (radio, verwarming) en probeer eerder verschillende korte keren je auto te starten dan één keer lang. Je kan de koplampen van de auto aansteken om de batterij op te warmen.

2. Vul de koelvloeistof aan

De koelvloeistof voorkomt dat je motor bevriest. Wacht altijd tot je motor afgekoeld is voor je hieraan komt. Draai de dop van het reservoir dan open en kijk of de vloeistof onder het minimum gezakt is. Vul het aan met koelvloeistof of water met antivries (50/50). Klaar!

3. Gebruik ruitenwisservloeistof met antivries

Om te voorkomen dat je voorruit bevriest wanneer je hem wilt schoonmaken, gebruik je tijdens de winter best ruitenwisservloeistof met antivries. Dit kan je online, in je garage of in bepaalde winkels aankopen. Je giet het dan gewoon in het reservoir onder de blauwe dop.

4. Bescherm je voor- en achterruit met karton

Wist je dat je een boete kan krijgen als je rondrijdt met een bevroren voor- of achterruit? Voor je eigen veiligheid moet je ervoor zorgen dat je altijd goed kan zien. Wat je zeker niet mag doen om je voorruit te ontdooien, is er heet water overgieten. Door het temperatuurverschil kan je ruit dan barsten.

Je gebruikt dus best een ijskrabber of een busje ruitenontdooier, of nog slimmer is steeds een stuk karton of anti-ijsscherm (geen kranten) op je ruiten leggen. Zo voorkom je ook dat je ruitenwissers aan je ruit vriezen. Je zijspiegels kan je afschermen met een plastieken zak.

5. Denk aan winterbanden

Winterbanden zijn in België niet verplicht, maar ze zorgen voor extra grip waardoor je vlotter kan wegrijden, stoppen en draaien. Wanneer moet je winterbanden wisselen? Dit doe je wanneer de temperatuur onder de 7°C zakt. In België is dit meestal in de periode november tot eind maart.

6. Voorkom aquaplaning

De profielen in de wielen van je auto voorkomen aquaplaning en zorgen ervoor dat je sneller tot stilstand komt. In de winter raden we een diepte van 3 tot 4 mm aan. Kijk dus je profieldiepte na of schakel over op winterbanden.

7. Smeer de autodeuren en sloten in

Om te voorkomen dat je autodeuren vastvriezen, kan je ze best op voorhand insmeren met talkpoeder of vaseline. Klemmen ze toch nog vast, dan kan je beter de deur induwen dan eraan te trekken, om te vermijden dat het rubber scheurt.

Je sloten spuit je in met een vuilafstotende spray zoals teflon. Daarna steek je je sleutel een paar keren in het slot. Als het slot toch bevroren is, ontdooi je het best met een zak warm water dat je ertegen houdt.

Toch pech? Geen nood.

We helpen je graag verder

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder