7 tips om op een gezonde manier van thuis te werken

Vrouw die van thuis werkt

7 tips om op een gezonde manier van thuis te werken

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Mobiliteit

Voor vele Belgen is thuiswerk een vast onderdeel geworden van hun werkritme. En dat komt onze werk-privébalans ten goede. Maar hoe zorg je ervoor dat je thuis geconcentreerd blijft en op een gezonde manier van thuis werkt? Bekijk deze 7 tips.

1. Baken je eigen werkplek af

Het is belangrijk dat je een ruimte vindt in je woning die je mentaal kan associëren met je werk. Je slaapkamer is dus niet ideaal. Heb je geen aparte kamer, creëer dan een vaste hoek in je huis. Zorg ervoor dat je enkel daar zit wanneer je werkt zodat je werk en ontspanning kan loskoppelen.

2. Maak duidelijk dat je niet bereikbaar bent

Zijn je kinderen ook thuis wanneer je werkt? Maak dan duidelijke afspraken over wanneer ze je niet mogen storen. Je kan bijvoorbeeld een lampje aandoen wanneer je niet gestoord wilt worden of samen een dagschema opstellen.

3. Verander vaak van zithouding

Als je van thuis werkt, moet je je niet verplaatsen naar een vergaderzaal of ga je niet langs bij het bureau van een collega om een vraag te stellen. Hierdoor zit je langer in dezelfde houding aan je bureau. Probeer er dus aan te denken van af en toe recht te staan en een andere houding aan te nemen achter je bureau.

4. Haal gezonde snacks in huis

Op de werkvloer is het soms gemakkelijker om op je voeding te letten. Zorg er daarom voor dat je gezonde snacks in huis hebt en zet standaard een glas water of drinkbus op je bureau.

5. Kleed je normaal

Als je geen videocalls hebt, is het voor sommige mensen verleidelijk om hun pyjama aan te houden of een comfortabele joggingbroek aan te doen. Toch verhoogt volgens Jobat je aankleden jouw productiviteit, focus en motivatie.

Man die van thuis werkt in pyjama
Man in pyjama die telewerkt

6. Las sociale momenten in

Wanneer je weinig vergaderingen hebt, kan een thuiswerkdag je een eenzaam gevoel geven. Aarzel daarom niet om een collega eens te bellen in plaats van te mailen, of eet ’s middags samen met andere thuiswerkende vrienden of huisgenoten.

7. Sluit je dag af met een ritueel

Bij thuiswerk vloeien werk en privé meer door elkaar. Probeer je thuiswerkdag op hetzelfde moment te starten en te beëindigen. Een ritueel kan je helpen om het werk mentaal af te sluiten, bijvoorbeeld: 3 prioriteiten voor de volgende dag oplijsten, je bureau opruimen of een korte wandeling maken in je buurt.

Niet gereden? Geld terug.

Werk jij één of meerdere dagen van thuis? Dat zijn weer dagen waarop je auto stilstaat. Bij Corona Direct betekent minder rijden ook minder betalen voor je autoverzekering. Vergelijk jouw autoverzekering en kom te weten of een kilometerverzekering voor jou voordeliger is. Bovendien geniet je tot 31 maart 2023 van 15% korting op de omnium.

Kies voor een eerlijke verzekering

Betaal niet voor een kilometer die je niet rijdt.

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder