Persoon die wagen wast

8 tips om je wagen grondig schoon te maken

Nevert Degirmenci

Nevert Degirmenci |

min. leestijd |

Mobiliteit

Om je auto te laten schitteren heeft hij van tijd tot tijd een grondige poetsbeurt nodig. Parkeer je je auto vaak buiten, dan krijgt hij flink wat vuil te verduren. Duivenpoep, bijvoorbeeld, kan het lakwerk beschadigen. Hieronder enkele tips om je auto extra in de watten te leggen!

1. Verwijder vogel en duivenpoep

Hoe langer duivenpoep op het lakwerk blijft, hoe moeilijker het wordt om het te verwijderen. En een felle zon en hitte maken het alleen maar erger. Reageer daarom snel en veeg het af met een vochtige microvezeldoek. Als de duivenpoep al opgedroogd is en blijft plakken, leg er dan gedurende een tiental minuten een vochtige doek over.  Smijt daarna de gebruikte doek in de vuilnisbak en was zorgvuldig je handen.

> Lees ook: 5 zaken die elke automobilist moet weten over fietsstraten

2. Kies het juiste schoonmaakproduct

Speciale shampoos hebben het voordeel dat ze veilig zijn voor je carrosserie. Bovendien beschermen ze tegen roest. Vaatwasproducten en zwarte zeep kunnen in principe, maar opgelet: ze zijn bijtender en af te raden voor regelmatig gebruik.

3. Van boven naar beneden

Was altijd eerst de bovenkant van je wagen, anders bevuilt het stromend water de delen die je net gereinigd hebt. Dit geldt enkel niet voor het onderstel van je wagen. Dat moet je altijd eerst aanpakken.

4. Op een frisse plek!

Was je een warme carrosserie of een wagen die pal in de zon staat, dan verdampt het water snel, wat sporen nalaat. Kies een plaats in de schaduw of klaar de klus op een niet te warme dag.

5. Het beste hulpmiddel

Draag microvezelhandschoenen om je auto te wassen. Op die manier kun je het zacht aanpakken. Microvezelhandschoenen absorberen het vuil en stof, zodat het niet aan de carrosserie blijft kleven, wat dunne strepen kan maken.

6. De techniek van de ‘twee emmers’

Zet een emmer met zeepwater en een emmer met zuiver water klaar. Na een deel van de auto te hebben gewassen met zeep, stop je je spons in het heldere water. Hierin laat je al het vuil achter zodat je emmer met zeep steeds vrij van vuil blijft. Nu kan je weer de spons met zeepwater vullen.

7. Pak ook de ruitenwissers aan!

We denken er niet altijd aan, maar het zou echt zonde zijn om de ruitenwissers van je auto niet schoon te maken. Anders maken ze bij de volgende regenbui gegarandeerd de voorruit vuil! Gebruik daarbij gewoon een doek doordrenkt met witte azijn.

8. Hogedrukreiniger

Deze methode wordt steeds populairder, en het moet gezegd: ze levert snel een behoorlijk resultaat op. Maar voor een grondige en volledige schoonmaakbeurt vormt ze slechts de eerste stap! Thuis je auto wassen, blijft de goedkoopste oplossing.

En denk er ook eens aan om geld te besparen op je autoverzekering? Bereken je voordeel met een kilometerverzekering, zeker nu thuiswerk voor veel mensen een vaste waarde is. Want met een kilometerverzekering betaal je niet voor de kilometers die je niet rijdt.

Je offerte in een aantal clicks!

Ontdek het bedrag dat je kan besparen.

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder