CNG auto’s zijn groener en goedkoper
Over rijden op aardgas is in België nog niet veel bekend. Nochtans zijn er sterke financiële en ecologische voordelen aan verbonden. We gingen voor jou na wat de voordelen van rijden op aardgas zijn, wat rijden op aardgas kost en welk aanbod aan wagens er bestaat.
Wat is aardgas?
Bij aardgas vallen de termen CNG en LNG. Dit zijn twee vormen van aardgas: Compressed en Liquefied Natural Gas. Bij het eerste wordt samengeperst aardgas in je auto ingebracht en bij het tweede wordt het in die mate gekoeld dat het een vloeibare vorm aanneemt. Deze variant is kleiner en brengt je verder. LNG wordt vooral in scheepvaart en bij langeafstandstransport gebruikt. Jij zit dus goed met CNG.
Drie grote voordelen van rijden op CNG
Andrea Gerini, secretaris-generaal van NGVA Europe, benoemt drie grote voordelen. Ten eerste ligt de CO2-uitstoot 11% lager dan een diesel en 27% lager dan benzine. De stikstofoxide-uitstoot (verantwoordelijk voor irritatie van de luchtwegen) ligt 90% lager. Goed voor het milieu en je longen dus! En dit wordt in de toekomst alleen maar beter wanneer biomethaan, een energiebron op basis van organisch afval, wordt toegevoegd. Uiteraard kan je met deze wagen probleemloos in de lage emissiezones rondrijden.
Ten tweede zijn de motoren krachtig en verslijten trager, kan je er ver mee rijden (rond 1.300 km) en maakt de auto 75% minder lawaai dan een traditionele wagen. Maar wat is de prijs van een CNG auto? Wel, dat is voordeel drie. De aankoop van de wagen zal je een € 1.000 meer kosten, maar die investering haal je er gemakkelijk uit. Je betaalt voor de brandstof namelijk 40% minder dan bij diesel en zelfs 60% minder dan bij een benzinewagen.
Zijn er fiscale voordelen verbonden aan een CNG wagen?
In Vlaanderen werd je tot eind 2020 vrijgesteld van verkeersbelasting en de inschrijvingstaks. Er wordt gesproken over dit te verlengen, maar dat is momenteel nog niet het geval. In Wallonië kan je een premie van €500 aanvragen aan de Waalse distributiebeheerders Ores en Resa. In Brussel zijn er voorlopig geen fiscale voordelen.
Zoveel voordelen, waarom dan zo weinig adoptie?
“Constructeurs hebben inmiddels zo veel in de ontwikkeling van elektrische wagens geïnvesteerd dat ze de klok niet meer terug kunnen draaien. De instanties zijn zeer weigerachtig geworden tegenover fossiele brandstoffen en aardgas wordt al te vaak over dezelfde kam geschoren,” legt Gerini uit. Dit jaar wordt de Europese wetgeving rond CO2-uitstoot herzien en dit kan een grote impact hebben op de toekomst van CNG voor de Belgische mobiliteit.
Zijn er voldoende tankstations voorzien?
Voor we ons allemaal in alle haast een wagen op aardgas aanschaffen, is het belangrijk om te weten hoe het zit met de tankstations. Er zijn er momenteel 150 in België, waarvan 20% zelfs al op bio-CNG. Op de website aardgasrijder.be vindt je alle tankstations in België. Op dit moment zijn vooral Vlaanderen en Brussel vertegenwoordigd.
Ook in het buitenland zit je goed met 4.000 CNG-tankstations verspreid over Europa. Interessant om weten is dat je ook een ‘home compressor’ kan laten installeren in je garage, waardoor je hier kan tanken aan het tarief voor huishoudelijk gebruik. Is het gas in je wagen onderweg op? Dan schakelt de motor automatisch over op benzine.
Welke wagens rijden op CNG?
Er zijn een 10-tal fabrikanten die CNG-wagens aanbieden, waaronder Audi, Baic, DFSK, Fiat, Mercedes, Opel, SsangYong, Seat, Skoda, Suzuki, Volvo en Volkswagen. En het assortiment wordt alleen maar groter. Op de website gas.be vindt je verschillende modellen en je kan uiteraard meer informatie vragen bij je autoverdeler. We zijn benieuwd wat jij ervan vindt.