Man die auto tankt

De brandstofprijzen blijven stijgen: 7 tips om de kosten te beperken

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Mobiliteit

Zoals iedereen al aan de pomp heeft gemerkt, zijn de brandstofprijzen het afgelopen jaar weer flink gestegen. Wat kunnen we – naast minder de auto gebruiken - doen om onze uitgaven aan benzine of diesel te beperken?

De evolutie van onze brandstofprijzen

Energia, de sectororganisatie in België van ondernemingen die energieoplossingen aanbieden voor mobiliteit en verwarming, biedt een overzicht van de prijswijzingen van brandstof door de jaren heen. De prijs van benzine is het afgelopen jaar gestegen van €1,35 naar €1,73 en de prijs van diesel is van €1,4 per liter gestegen naar €1,8 per liter. En dat merk je behoorlijk in de portemonnee na elke tankbeurt. Hoe kunnen we onze uitgaven beperken?

Grafiek met brandstofprijzen

Energia: Evolutie van de brandstofprijzen in België in €/l van 2021 tot 2022.

  Tip 1: Maak je koffer leeg

  Wist je dat extra gewicht één van de grootste redenen is voor een hoger brandstofverbruik? Door rond te rijden met minder gewicht in de wagen, kan je heel eenvoudig en impactvol brandstof besparen. 10% meer gewicht is volgens VAB 6% extra verbruik. Tijd dus om de koffer op te ruimen!

  Tip 2: Houd zoveel mogelijk een constante snelheid aan

  Versnellen kost veel brandstof. Daarom is het belangrijk dat je bij het rijden op de autostrade goed anticipeert op wat er gebeurt zodat je niet bruusk moet remmen en je zoveel mogelijk op cruise control kan rijden.

  Tip 3: Rijd wat trager op de autostrade

  Wie veel op de autostrade rijdt, zal het waarschijnlijk niet graag horen, maar je verbruikt minder brandstof wanneer je minder snel rijdt. Door 100 km/u te rijden i.p.v. 130 km/u kan je volgens VAB maar liefst 25% brandstof besparen!

  Autostrade

  Tip 4: Laat je auto uitbollen

  Door waar het mogelijk is je auto te laten uitbollen, kan je weer heel wat brandstof besparen. Bijvoorbeeld wanneer je bergaf rijdt of een stoplicht nadert, kan je je gaspedaal lossen en zonder de koppeling in te duwen verder bollen. Eventueel schakel je bij het vertragen wat lager.

  Tip 5: Laat je auto regelmatig onderhouden

  Door je auto slecht te onderhouden kan het brandstofverbruik tot 5% stijgen. Een verstopte luchtfilter, een vervuild koelsysteem of versleten bougies zijn enkele voorbeelden van zaken die tot een hoger verbruik zullen leiden. Laat je auto dus regelmatig onderhouden.

  Tip 6: Laat je bandenspanning controleren

  Wil je zuiniger rijden? Laat dan controleren of je bandenspanning correct is. Een te lage bandenspanning geeft meer rolweerstand, waardoor je 2 à 3% meer brandstof verbruikt.

  Tip 7: Kies een voordelig tankstation

  Last but not least, kan de keuze van het tankstation een mooi verschil maken. Tank waar er veel tankstations zijn (en de competitie dus hoger is) en kies voor minder drukke omgevingen. Daar zijn de prijzen meestal lager. Ook bij kleine merken zijn de prijzen vaak voordeliger. Neem je toch een groot merk, ga dan voor een onbemand tankstation.

  Ben jij tevreden over je autoverzekering?

  Durf te vergelijken

  Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder