Lege autobaan

De gevolgen van de “lockdown” op onze mobiliteit

Nevert Degirmenci

Nevert Degirmenci |

3 min. leestijd |

Mobiliteit

Terwijl de hele bevolking sinds enkele weken verplicht thuisblijft, ontstaan er nieuwe gewoontes. De zachte mobiliteit verdringt het gebruik van de wagen. Als gevolg worden positieve effecten op het klimaat gemeten. De tweede week van de « lockdown » gebruikten we onze motorvoertuigen nog voor 50% . Vandaag staan die bijna allemaal stil.

De voorschriften om afstand te houden verbieden ons niet om essentiële verplaatsingen te doen. Eten gaan kopen, naar de apotheker gaan of een kort uitje om onze benen te strekken mag nog . De Belgen blijven mobiel, maar dan wel te voet of met de fiets in plaats van met de auto. Vandaag meten we een daling van 77% van het aantal verplaatsingen met de wagen. Blijf in je kot is nog altijd de regel.

We rijden minder kilometers

Tijdens de “lockdown” zijn verplaatsingen beperkt in afstand, zodat we een pak minder kilometers rijden. Het verminderd gebruik van motorvoertuigen heeft als gevolg dat de CO2 uitstoot afgenomen is met 15%. Voor de “lockdown” werkte slechts 36% van de bevolking van thuis. Twee weken later is het telewerk gestegen tot 91%.

Thuiswerken is de belangrijkste oorzaak dat de meeste wagens stilstaan. Maar ook het gebruik van andere transportmiddelen is sterk gedaald. Zo zijn trein-, bus- , tram- en vliegverkeer fors gedaald. Maar het gebruik van de fiets is relatief stabiel gebleven. Wel stellen vast dat veel meer verplaatsingen te voet in plaats van met de auto gebeuren. En ook worden de zeldzame autoritten korter, met gevolg dat we een pak minder kilometers rijden.

De meest bezochte plaatsen

Het aantal verplaatsingen ver weg van de woonplaats zijn over het algemeen verminderd. Deze daling is veel groter voor verplaatsingen naar scholen en sportcentra dan naar voedingswinkels en openbare parken of naar plaatsen waar men wat kan ontspannen. Naast het aantal bezoeken is ook de tijd die we er doorbrengen afgenomen, behalve dan op plaatsen waar we de benen kunnen strekken en de groene ruimtes. Dichtbij huis en voor een korte tijd gaan joggen of wandelen in gezelschap van personen die samenleven onder hetzelfde dak maakt de “lockdown” wat draaglijker.

Een geschikt moment om een balans op te maken

Deze opmerkelijke veranderingen van onze gewoontes op het vlak van mobiliteit zijn waarschijnlijk niet blijvend. Want na een geleidelijke afbouw van de « lockdown » hernemen we beetje bij beetje het leven van voor de crisis. We zullen opnieuw volop de auto gebruiken voor ons dagelijks woonwerk verkeer, om de kinderen naar school te brengen, om boodschappen te doen en voor onze vrije tijdsbesteding. En toch geloven we dat sommige van deze nieuwe gewoontes van blijvende aard zullen zijn.

Misschien is dit wel het gepast moment om even de kosten van je autoverzekering onder de loep te nemen. Je auto staat nu voor een langere tijd stil en misschien laat je morgen jouw auto wat meer aan de kant staan. Dat betekent dat je per jaar minder kilometers rijdt. En dan wordt een autoverzekering per kilometer misschien ook voor jou interessant. Want met de kilometerverzekering betaal je alleen voor de kilometers die je rijdt. En als je minder hebt gereden dan je inschatte, dan krijg je geld terug.

Neem nu even de tijd om je huidige autoverzekering te vergelijken met een kilometerverzekering en maak een premieberekening.
Bron: Sentiance

Je offerte in een aantal clicks!

Ontdek het bedrag dat je kan besparen.

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder