Documenten in de auto

De groene kaart wordt zwart wit

Nevert Degirmenci

Nevert Degirmenci |

min. leestijd |

Mobiliteit

De groene kaart is aangepast. Vanaf 1 juli 2020 werd het document zwart-wit en kan het ook digitaal afgeleverd worden. Het is een belangrijk boorddocument dat je altijd bij de hand moet hebben als je de baan op gaat. Waarvoor dient een groene kaart? Welke informatie staat er op?  Dit is een gepast moment om dit document even onder de loep te houden.

De internationale verzekeringskaart, in de volksmond “de groene kaart”, veranderde van kleur en vorm,  maar niet van naam. Tussen 1 juli 2020 tot 1 januari 2022, afhankelijk van de geldigheidsdatum, worden alle groene verzekeringskaarten vervangen door zwart-witte. Sinds 1 juli 2020 kan een verzekeringskaart ook per e-mail verstuurd worden. Je kan die dan afdrukken of opslaan op je smartphone. Een overzicht in 6 vragen en antwoorden.

1. Wat is het nut ?

De verzekeringskaart is het bewijs dat je auto verzekerd is. Dit document krijg je van je autoverzekeraar en bewijst dat je de verplichte Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA) hebt onderschreven. Die BA verzekering dekt  de schade die jij veroorzaakt aan iemand anders bij een ongeval “in fout”.  Bij een politiecontrole moet je dus je verzekeringskaart kunnen tonen. Daarom is het best om ze altijd in je wagen bij je boorddocumenten te bewaren of op je smartphone. Ook om je wagen te laten keuren en voor het invullen van een Europees Aanrijdingsformulier heb je je verzekeringskaart nodig.

2. Welke informatie staat er op?

Je verzekeringskaart krijg je van je verzekeraar en ze is identiek voor alle verzekeringsmaatschappijen. Deze informatie staat op je verzekeringskaart:

  • Datum van geldigheid
  • Type van het voertuig, aangeduid met een letter (bijvoorbeeld A voor een auto en F voor een aanhangwagen).
  • Het kentekennummer en het chassisnummer
  • Naam en adres van de verzekeringsnemer
  • Gegevens van het voertuig, merk, model, kleur en vermogen
  • De landen waar het voertuig verzekerd is
  • De gegevens van de verzekeringsmaatschappij
  • Het contractnummer van de BA verzekering

3. Wat is de geldigheidsdatum?

De geldigheid van een verzekeringskaart is in principe 1 jaar. Dat is ook de geldigheidsperiode van je jaarlijkse verzekeringscontract. Die datum vind je op je verzekeringskaart. Bij Corona Direct Verzekeringen krijgen klanten jaarlijks een nieuwe kaart. Ongeacht of ze gekozen hebben voor een jaarlijkse, driemaandelijkse of maandelijkse premiebetaling. Enkele dagen voor de vervaldag ontvangt de klant een nieuwe verzekeringskaart. De oude versie mag je dan vernietigen.

4. In welke landen is de verzekeringskaart geldig?

De landen waar je verzekeringskaart geldig is staan vermeld met de officiële initialen. In de landen waarvan de initialen zijn doorstreept is je verzekeringskaart niet geldig, tenzij je met je verzekeringsmaatschappij bent overeengekomen om ook in die landen (al dan niet tijdelijk) verzekerd te zijn.

Je bent verzekerd in alle 28 landen van de Europese Unie. Ook al maakt Groot Brittannië geen deel meer uit van de Europa, je bent er geldig verzekerd. Reis je naar Marokko, Tunesië of Turkije, dan is het absoluut nodig om een papieren versie bij de hand te hebben. Heb je plannen om naar één van deze landen te rijden neem dan eerst contact op met je verzekeraar om de dekking van je verzekering uit te breiden.

5. Heb ik een verzekeringskaart nodig voor mijn caravan of aanhangwagen?

Heb je een caravan of een aanhangwagen dan is de MTG of maximaal toegelaten gewicht belangrijk:

  • Is die lager dan 750kg, dan heb je geen afzonderlijke verzekeringskaart nodig. Je aanhangwagen is dan automatisch meeverzekerd.
  • Is die hoger dan 750kg, dan heb je een apart document nodig, en ook een inschrijvingsbewijs en plaatnummer.

6. Wat doe ik bij diefstal of verlies?

Bij een ongeval en bij politiecontrole moet je je verzekeringskaart kunnen tonen. Anders riskeer je een boete of zelfs een inbeslagname van je voertuig.
De verzekeringskaart is dus een verplicht document. Bij diefstal of verlies moet je zo snel als je kan een duplicaat aan je verzekeraar vragen. Je krijgt dan een nieuwe versie in zwart-wit, op papier of digitaal. Daarna kan je weer gerust de baan op.

Maak een simulatie in enkele kliks

Ontdek hoeveel jij kan besparen.

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder