Persoon die auto-ongeluk aangeeft

Ga in alle veiligheid terug de baan op

Nevert Degirmenci

Nevert Degirmenci |

min. leestijd |

Mobiliteit

We hebben er lang op moeten wachten, maar de geleidelijke heropstart is ingezet. De kinderen gaan terug naar school, vele winkels zijn weer open en we gaan weer deeltijds naar het werk. De verkeersdrukte zal weer snel toenemen. Maar na een lange periode van stilstand neem je best enkele maatregelen om weer veilig met je wagen de baan op te kunnen.

Het land stond maanden stil en vele auto’s bleven ongebruikt staan in de garage of op de openbare weg. Ook je auto heeft geleden onder deze lange stilstand. Voor je weer gaat rijden is het daarom nuttig om zelf een check-up te doen en enkele eenvoudige tests uit te voeren. Zo voorkom je dat je wagen en jijzelf straks in de problemen komen. Enkele aanbevelingen:

Test de pedalen en de handrem

Test de handrem, de remmen, de ontkoppeling en het gaspedaal om te voelen of je geen ongewone weerstand voelt. Doe dat enkele keren na elkaar om er zeker van te zijn dat alles normaal is.

Start zachtjes

Start de motor en laat hem enkele minuten op lage toeren draaien om het oliecircuit rustig op gang te laten komen. De olie smeert de motor, voorkomt slijtage en zorgt voor een langere levensduur en optimaal rendement. Een te laag oliepeil versnelt de slijtage en kan de motor doen vastlopen.

Test je remmen

Begin te rijden aan een lage snelheid en test de remmen, want door de lange stilstand is het mogelijk dat roest, stof en vuil zich heeft vastgezet. Doe voorzichtig want de remkracht is in het begin misschien wat minder waardoor de remafstand groter is. Ga vervolgens een paar keer stevig op het rempedaal staan om de fijne film van stof, vuil en roest op de remmen weg te schuren. Kijk wel eerst na of er niemand achter je rijdt

Controleer je banden

Breng de bandendruk zonder uitstel weer op peil volgens de aanbevelingen van de autobouwer, en vergeet daarbij je reservewiel niet. Een correcte bandendruk zorgt voor een goede wegligging. Na lange stilstand en door lage druk loop je meer risico op een lekke band of zelfs een klapband.

Pechverhelping zonder abonnement

Nadat je alles hebt getest kan je weer veilig de baan op, maar blijf opmerkzaam. Desondanks alle voorzorgsmaatregelen kan er toch nog iets misgaan en kan je pech of panne krijgen. Zeker na lange stilstand van je auto.

Is je batterij leeg, heb je een lekke band of een ander technisch probleem met je wagen, dan kan je altijd beroep doen op de pechverhelping van Corona Direct. Bijstand waar je maar wil, voor het hele gezin.

Bijstand 

Waar je maar wil, voor het hele gezin

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder