Hoeveel is jouw auto waard?
Hoe bereken je de waarde van je auto? Het kan handig zijn om te weten wat je auto waard is zodat je een correcte prijs kan vragen bij verkoop. Het merk geeft je al een eerste indicatie, maar er is meer informatie nodig om de waarde te berekenen.
Welke criteria beïnvloeden de waarde?
Om de huidige marktwaarde van je auto (ook wel de reële waarde of dagwaarde genoemd) te kunnen berekenen, heb je heel wat gegevens nodig. Haal dus alvast alle documenten uit de wagen die je kunnen helpen, zoals je verzekeringskaart, je aankoopfactuur, het onderhoudsboekje, enz. Noteer ook de kilometerstand van je auto.
Hieronder lijsten we op welke informatie je nodig hebt voor de berekening.
- Het merk en model van je auto. Robuuste Duitse modellen verliezen bijvoorbeeld minder snel aan waarde. Ook exclusievere modellen behouden hun waarde beter.
- Het jaar van inverkeerstelling. Hoe ouder je auto, hoe minder hij waard is, tenzij je een oldtimer hebt.
- Het type brandstof en de versnellingsbak. Een tweedehands dieselwagen brengt meestal meer op.
- Het aantal kilometers dat je hebt afgelegd. Hoe meer er al met de auto gereden is, hoe hoger de slijtage en hoe lager de prijs.
- Welke euronorm je wagen heeft. De categorieën wagens die uit steden gebannen worden, nemen steeds toe en zijn belangrijk voor kopers.
- Het schadeverleden van je wagen. Auto’s die een zwaar schadegeval hebben gehad zijn moeilijker te verkopen.
- De staat van de wagen. Een goed onderhouden wagen waar geen herstelkosten aan zijn, heeft uiteraard een hogere waarde dan een auto met deuken en krassen of een auto die niet regelmatig onderhouden werd.
- De opties en kleur van de wagen. Bepaalde opties zoals parkeerhulp zijn interessant voor kopers omdat ze de prijs van de autoverzekering doen dalen. Qua kleur verkopen neutrale, metalen kleuren gemakkelijker dan felle kleuren.
Deze documenten moet je voorleggen
Eens je een prijs in je hoofd hebt voor je wagen, kan je je auto verkopen aan een particulier of autodealer. Denk eraan dat je de volgende documenten moet overhandigen aan de koper.
- De originele aankoopfactuur met naam, adres, btw-nummer van de handelaar en andere gegevens
- Het roze formulier ‘Aanvraag tot inschrijving van een voertuig’
- Het keuringsattest van de tweedehandskeuring
- Het gelijkvormigheidsattest
- Het attest voor delpg-installatie, als de auto hiervan voorzien is
- De CAR-PASS die de kilometerstand aangeeft
Nog enkele tips voor verkoop
Laat voor je je auto te koop zet, hem nog eens grondig nakijken. Je kan een offerte laten opstellen en zelf zien of de herstellingen de meerwaarde waard zijn. Weten hoeveel de herstellingen kosten, kan ook van pas komen bij je onderhandelingen met een potentiële koper.
Zorg er ook voor dat je auto goed proper is aan binnen- en buitenkant. Poets de lak met wax zodat de carrosserie mooi glimt en lichte strepen verdwijnen.
> Lees ook: 8 tips om je wagen grondig schoon te maken
Houd bij een onderhandeling goed de positieve punten van je wagen in gedachten. Misschien is dit voor jou een lage kilometerstand of een nauwkeurig bijgehouden onderhoudsboekje. Benoem alle opties en recente vervangingen. Veel succes!
Op zoek naar een autoverzekering voor je nieuwe auto?
Durf verzekeringen vergelijken