Je wagen staat een tijdje stil : enkele voorzorgsmaatregelen

Nevert Degirmenci

Nevert Degirmenci |

min. leestijd |

Mobiliteit

Heeft jouw auto een tijd stilgestaan op de openbare weg of in een garage? Weet dat auto’s gemaakt zijn om alle weertypes aan te kunnen. Toch neem je best enkele voorzorgen zodat je straks zonder problemen de baan op kan. Dit zijn enkele nuttige tips.

Zal de batterij van je wagen standhouden?

Zelfs wanneer je auto stilstaat, verbruikt je batterij energie. Moet je ze dan afkoppelen? Of juist niet? Hierover zijn er de meningen verschillend, maar wij raden je aan om geen risico te nemen en dit niet zelf te doen zonder de hulp van een garagist met kennis van zake.

Als je te lange tijd niet genoeg kilometers hebt gereden, is het mogelijk dat je te maken krijgt met een “platte batterij”. De enige oplossing is om de motor af en toe wat te laten draaien… maar niet om het even hoe! In normale omstandigheden is het afgeraden om de motor ter plaatse te laten draaien. Maar, in uitzonderlijke toestanden kan je de motor gedurende een 15tal minuten op 1.500 toeren per minuut laten draaien. Een andere mogelijkheid is om voor een keer niet te voet of met de fiets naar de winkel te gaan. Neem voor een keer de auto en rijd even om. Zonder overdrijven natuurlijk.

Hoe moet ik mijn banden controleren?

Regelmatig de bandenspanning controleren is altijd nuttig. En zeker na een lange periode van stilstand, want dan is het mogelijk dat die te laag is, en je wagen minder wegvast is. Een te lage bandendruk is ook vaak de oorzaak van een lekke band of zelfs een klapband. Als je weer de weg opgaat controleer je best meteen je bandenspanning en als het nodig is verhoog je weer de druk volgens de voorschriften van de autobouwer.

Een volle of lege benzinetank?

Aangeraden is om je benzinetank voor de helft te vullen als je je auto voor een tijdje aan de klant laat staan. Want als je tank (bijna) leeg is vormt zich een laag vuil en bezinksel op de bodem. Als je daarna weer de baan op gaat, kan je best direct voltanken zodat de oude brandstof zich mengt met de vers bijgetankte.

Een snelle check-up

Voor je straks weer op weg gaat, kijk zeker de volgende dingen na:

  • Zorg dat de ruitenwissers schoon zijn en niet aan je voorruit kleven, dat zou ze kunnen beschadigen. Mocht dat het geval zijn, maak ze dan voorzichtig schoon of vervang ze.
  • Controleer het peil van de rem- en koelvloeistof
  • Test even je rempedaal en de koppeling
  • Vergeet niet af en toe de vensters open te zetten om het interieur te laten verluchten

Kortom, de beste raad die we kunnen geven is: neem voorzorgsmaatregelen en anticipeer. Zo bespaar je jezelf straks onnodige kosten voor onderhoud en herstelling en lange wachttijden bij de garage omdat anderen ook hun auto weer rijklaar willen laten maken.

Tot slot, neem ook eens even de tijd om je verzekering na te kijken. Staat jouw wagen nu ook stil? Met de kilometerverzekering tellen alleen de kilometers die je rijdt. Maak even tijd voor een prijsberekening en vraag een offerte.

Je offerte in een aantal clicks!

Ontdek het bedrag dat je kan besparen.

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder