Nieuwe verplichting: ruimte laten voor de reddingsstrook

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Mobiliteit

Op 1 oktober 2020 is in België de nieuwe mobiliteitsregel rond de zogenaamde ‘reddingsstrook’ ingegaan. Dit wil zeggen dat je bij file altijd ruimte tussen rijstroken moet vrijlaten voor prioritaire voertuigen. Takelvoertuigen blijven de pechstrook gebruiken. We leggen je uit wat een reddingsstrook is en waarom deze nieuwe regel wordt ingevoerd.

Wanneer geldt de regel van de reddingsstrook?

Vroeger moest je bij het horen van een sirene, uitwijken naar links of rechts om het voertuig door te laten. Wanneer je aan het rijden bent, moet je nu nog steeds zorgen dat het voertuig vlot door kan. De nieuwe regel gaat over wanneer je in de file zit en je je op een baan bevindt met één of meerdere rijstroken per rijrichting. Dit geldt niet enkel voor snelwegen, maar voor elke weg, zowel binnen als buiten de bebouwde kom, alsook in tunnels.

Hoe moet je een reddingsstrook vormen?

Of er nu een prioritair voertuig aankomt of niet, van zodra er zich file vormt, moeten wagens op de meest linkse rijstrook zich zoveel mogelijk naar links begeven. Terwijl de auto’s op de overige rijstroken, zich – binnen hun rijstrook- zoveel mogelijk naar rechts moeten begeven. Naar de pechstrook, fietspaden of busbanen mag je niet uitwijken, tenzij er echt niet genoeg ruimte is, met oog voor de gebruikers van deze banen. Naar gesloten spitsstroken uitwijken is verboden. Met filevorming wordt bedoelt dat de snelheid zakt tot 10 of 20 km/uur.

Deze video toont nog eens duidelijk hoe de reddingsstrook moet gevormd worden.

Waarom deze nieuwe regel?

Voor ziekenwagens, brandweerwagen en politieauto’s telt elke minuut. De tijd die ze verliezen om door een file te geraken is te groot. In andere Europese landen waar de aanpak van de reddingsstrook al verplicht is, zoals Duitsland, is gebleken dat er effectief levens mee kunnen gered worden.

Mogen motorrijders op de reddingsstrook rijden?

Goed nieuws voor motorrijders! Als je met de motor in de file staat, mag je de extra ruimte van reddingsstrook gebruiken om auto’s in te halen. Let er wel op dat je niet meer dan 50 km/uur rijdt en het verkeer niet aan een verschil van meer dan 20 km/uur inhaalt. Maak de strook meteen vrij van zodra er een prioritair voertuig opduikt.

Krijg ik een boete als ik de reddingsstrook niet vrijmaak?

In België wordt er eerst nog campagne gevoerd door het Agentschap Wegen en Verkeer om de nieuwe wetgeving aan iedereen te communiceren. Over boetes is voorlopig nog niets geweten. In Duitsland staat er op het niet naleven van de reddingsstrook wetgeving een boete van €200, een maand rijverbod en twee strafpunten op je rijbewijs.

Heb jij soms pechverhelping nodig?

Betaal enkel voor pech wanneer nodig

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder