Smartphone achter het stuur: wat riskeer je?
We zien het vaak genoeg: iemand die aan het zwalpen is over zijn rijstrook op de autostrade. Je haalt hem in en ziet dat hij aan het bellen is achter het stuur. Misschien doe je het ook regelmatig zelf? Is bellen of de smartphone gebruiken terwijl je rijdt echt zo gevaarlijk en welke straf riskeer je als je betrapt wordt?
Bellen achter het stuur en verkeersveiligheid
Vias Institute, het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid, deed onderzoek naar bellen achter het stuur in België en kwam tot het volgende resultaat. Bestelwagen- en vrachtwagenbestuurders zouden vaker de gsm gebruiken dan de overige automobilisten. Het komt vaker voor op autosnelwegen en net iets meer mannen dan vrouwen nemen de gsm in de hand.
75% van de Belgen stoort zich aan automobilisten die hun gsm gebruiken terwijl ze rijden, terwijl nochtans 14% van de Belgen zelf zijn gsm regelmatig gebruikt achter het stuur. Vlamingen (86%) storen zich opvallend meer aan het gsm-gebruik dan Walen (61%) en Brusselaars (49%).
Volgens de meeste onderzoeken is 10 tot 12% van de auto-ongevallen te wijten aan afleiding, en bellen tijdens het rijden zou het risico op een ongeval verdrievoudingen. Men schat dat 5% van de verkeersongevallen waarbij iemand sterft, te wijten is aan gsm-gebruik. Dat leidde in 2021 tot 50 doden en 5.000 gewonden.
Wat zegt de wetgeving?
Volgens de wetgeving mag je je een draagbare telefoon die je in je hand houdt niet gebruiken terwijl je rijdt. Je mag het wel gebruiken wanneer je stilstaat of geparkeerd bent. Onder stilstaan wordt het laten in-of uitstappen van personen of het laden of lossen van goederen verstaan. Wachten voor een rood licht, aan de overweg of in de file valt niet onder stilstaan.
Bellen, een berichtje beantwoorden of iets op het internet opzoeken terwijl je je smartphone in de hand houdt, is dus niet toegestaan. Gebruik maken van een GSM-houder en zo handsfree bellen is wel toegestaan, ook al zorgt dit nog steeds voor afleiding van het verkeer.
Wat riskeer je?
Als je je smartphone aan het gebruiken was achter het stuur, riskeer je een boete. Jaarlijks worden er meer dan 100.000 boetes hiervoor uitgeschreven, of ongeveer 300 boetes per dag. Betaal je deze meteen, dan bedraagt het bedrag € 174.
Betaal je de boete niet meteen en komt het tot een minnelijke schikking, dan stijgt dit bedrag. Komt de zaak voor de politierechtbank, dan riskeer je een boete tot € 2.000 en een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.