Auto verbonden met startkabels

Startkabels niet altijd de beste oplossing bij lege accu

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Mobiliteit

Je wilt net vertrekken, maar je auto start niet meer. Heel vervelend! Je bent niet alleen. Dit is een van de meest voorkomende problemen bij winterweer. Er zijn een aantal zaken die je preventief kan doen om deze miserie te voorkomen. Heb je toch pech? Gebruik dan geen startkabels als je een moderne auto hebt.

Preventie eerst

Je auto overdekt parkeren is de gemakkelijkste manier om een lege accu te voorkomen. Helaas heeft niet iedereen die luxe. Als de batterij van je auto dan ook nog eens versleten is, heb je nog meer kans op problemen. Zoals we in ons artikel over wintertips al uitlegden, is het dus een goed idee om je garagist deze tijdig te laten vervangen.

De coronacrisis zorgt nog voor een extra reden op autopech: we laten de wagen namelijk langer stil staan en maken kortere ritten. Hierdoor geraakt de batterij moeilijker volledig opgeladen. VAB merkte al een sterke stijging van het aantal autoproblemen met lege accu op, en voorspelt dat dit aantal nu de winter echt begonnen is alleen maar zal toenemen. Door een batterijlader te kopen, kan je zelf je batterij preventief bijladen.

Let op met startkabels

Om te vermijden dat je je garagist moet bellen, zijn er automobilisten die startkabels gebruiken om de lege batterij weer tot leven te wekken. Je koppelt hierbij een andere auto aan de motor van jouw auto en laat elektriciteit via twee kabels naar je wagen stromen. Heb je een redelijk moderne wagen, dan mag je geen startkabels gebruiken. Ze kunnen namelijk de elektronische systemen van je auto beschadigen en daarvoor ben je niet verzekerd.

Wat moet je dan wel doen? Je steekt je koplampen aan en zet radio, verwarming en andere zaken uit en probeert meerdere korte keren je auto te starten. Als dit niet werkt, bel je best een pechverhelpingsdienst zodat specialisten je verder kunnen helpen. Zij weten hoe je elk type wagen best weer aan de praat krijgt.

Nood aan pechbijstand?

Zorg dat je steeds gedekt bent

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder