Mechanieker die auto repareert

Strengere autokeuring vanaf 1 oktober

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Mobiliteit

Vanaf 1 oktober 2021 krijgen auto’s die gebreken hebben aan de lichten en reflectoren meteen een rood keuringsbewijs. Waarom deze verstrenging van de autokeuring? Over welke gebreken gaat het? En hoe kan je vermijden dat je je wagen opnieuw moet laten keuren?

Waarom strengere autokeuring?

De verstrenging van de autokeuring wat betreft lichten en reflectoren was al in december 2019 ingevoerd. Wie niet in orde was kreeg tijdens de overgangsperiode nog een groen keuringsbewijs met een waarschuwing. Deze periode is nu voorbij. De verstrenging werd opgelegd door de Europese Unie om de verkeersveiligheid in Europa te verhogen.

    Welke gebreken worden afgekeurd?

    Als jouw wagen één van de volgende gebreken vertoont, zal je hem binnen de 15 dagen opnieuw moeten laten keuren. Je betaalt dus opnieuw voor de autokeuring.

    • De verklikker van de grootlichtkoplampen of de mistachterlichten werkt niet op het dashboard.
    • De schakeling van de belangrijkste lichten werkt niet goed.
    • De kentekenplaatverlichting is niet goed bevestigd.
    • De waarschuwingsknipperlichten (‘de vier pinkers’) werken niet goed.
    • Gebreken aan de werking, de staat en de bevestiging van dagrijlichten, achterlichten, stoplichten en derde stoplicht, mistlichten, achteruitrijlichten, breedtelichten, richtingaanwijzers, reflectoren en zijmarkeringslichten.

    De keuring van de grootlichten en dimlichten en de afstelling van de lichten worden op dezelfde manier gekeurd als ervoor.

    Lees ook: “Je wagen staat een tijdje stil: enkele voorzorgsmaatregelen”

    Hoe kan je een rood keuringsbewijs vermijden?

    Door zelf je auto te controleren voor je naar de keuring gaat, kan je defecten opsporen en tijdig laten herstellen. Bekijk voor je je auto inspecteert je laatste keuringsbewijs en laat eventuele opmerkingen of waarschuwingen herstellen.

    Kijk na of alle lichten van je auto werken, of ze in goede staat zijn en niet loshangen. Ga ook na of het verklikkerlichtje op je dashboard aangaat telkens je een van je lichten aansteekt (je dimlichten, grootlichten, waarschuwingsknipperlichten, mistvoorlichten en mistachterlichten). Stap uit je auto en bekijk je reflectoren, koplamplenzen of -glazen. Ga na of er perforaties zijn waar water kan inlopen. Dit moet dan hersteld worden.

    Zo, met deze tips kan je met een gerust hart je auto binnen brengen bij de keuring! De wetgeving rond mobiliteit en mobiliteit zelf evolueert, en wij evolueren bij Corona Direct mee met een autoverzekering die zich aanpast aan jouw verbruik.

    Kom alles te weten over onze Kilometerverzekering.

    Ben jij tevreden over je autoverzekering?

    Durf te vergelijken

    Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder