Man die van thuis werkt

Telewerken terug verplicht: voor wie en tot wanneer?

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Mobiliteit

Er zijn sinds 21 november weer nieuwe coronamaatregelen, waaronder verplicht telewerk. Wat zijn de nieuwe maatregelen, tot wanneer duren ze en hoe zal dit gecontroleerd worden? Kan jij nog volgen? We brengen graag meer duidelijkheid.

Dit artikel is ondertussen minder relevant.

Lees ook: Wat doe je best eerst na een ongeval?

De nieuwe maatregel rond telewerk

Het uitgangspunt van het verplichte telewerk is dat iedereen die het kan vier dagen per week van thuis moet werken. De bedrijfsleiders meldden op 24 november via een applicatie wie in het bedrijf hiertoe in staat is.

Als jouw job van thuis kan uitgevoerd worden, mag je tot en met 12 december 2021 maximaal één dag per week fysiek aanwezig zijn op je werk. Je kan er ook voor kiezen om volledig van thuis te werken. Je werkgever kan je niet verplichten om die ene dag naar het werk te komen.

Je mag meer dan één dag naar kantoor komen wanneer telewerk onmogelijk is door ‘de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening’. Als je in een kmo werkt die uit minder dan vijf mensen bestaat, is telewerk niet verplicht.

De werkgever moet erop toezien dat er slechts 20% van de medewerkers tegelijk aanwezig is op kantoor. Hij zorgt er ook voor dat wie op kantoor werkt over een attest beschikt.

  Tot wanneer duurt deze maatregel?

  Van 22 november tot en met 12 december is vier dagen telewerk verplicht. Nadien mogen medewerkers twee dagen per week op het werk aanwezig zijn. In totaal mag er dan 40% van de medewerkers op dezelfde dag op kantoor zijn. Er is nog geen einddatum voor deze maatregel.

  Hoe wordt naleving van de maatregel gecontroleerd?

  Nadat je werkgever heeft doorgegeven wie van thuis kan werken en wie niet, kan dit gecontroleerd worden door de inspectiediensten van de sociale zekerheid. Zij komen ter plaatse kijken of deze inschatting correct is en gaan na of de maatregel goed wordt nageleefd. Wanneer je organisatie weigert het verplichte telewerk in te voeren, kunnen ze gestraft worden met boetes van meer dan 4.000 euro.

  Staat jouw wagen weer stil?

  De impact van het verplichte telewerk is duidelijk te voelen op de snelwegen. Vele wagens staan weer vier dagen per week stil op de oprit. Waarom zou je evenveel betalen voor je autoverzekering als je minder rijdt en dus minder kans hebt op een ongeval? Bij Corona Direct betaal je per kilometer. Staat je auto stil, dan parkeren bij je verzekeringspremie.

  Wij parkeren je verzekeringspremie

  Niet gereden? Geld terug.

  Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder