Vrouw die boete krijgt

Wanneer kan je rijbewijs ingetrokken worden?

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Mobiliteit

Er zijn een aantal overtredingen waarbij de rechter als straf je rijbewijs voor 15 dagen zal intrekken. Welke overtredingen zijn dit, wanneer gaat het verbod op rijden in en wat als je je rijbewijs nodig hebt voor je werk? Volgens het reglement van de Belgische politie zijn dit enkele van de overtredingen.

De top 4 overtredingen

 1. Alcohol- of druggebruik
  Wanneer je verkeersonveilig gedrag vertoonde en je minstens 0,35 mg alcohol per liter uitgeademde lucht blaast, of wanneer je 65 mg/l uitademde, wordt je rijbewijs ingetrokken. Ook als je speekseltest aantoonde dat je onder invloed van drugs reed of als je zonder wettige reden de alcohol- of drugtest weigert, ben je je rijbewijs kwijt.

 2. Vluchtmisdrijf
  Pleegde je vluchtmisdrijf waarbij je anderen verwondde of doodde of waarbij je in staat van dronkenschap was door gebruik van drugs, alcohol of medicatie, dan kan je rijbewijs ingetrokken worden. Hetzelfde geldt als je een verkeersongeval veroorzaakt hebt dat te wijten is aan een eigen zware fout en aan een ander ernstige verwondingen of een sterfgeval heeft veroorzaakt.

 3. Snelheid
  Te snel rijden is altijd strafbaar, maar wanneer ben je je rijbewijs mogelijk kwijt? Dat is het geval wanneer je de toegelaten maximumsnelheid met meer dan 30km/u hebt overschreden binnen de bebouwde kom, zone 30, een schoolomgeving, een woonerf en een erf. Op de andere wegen gaat het over 40 km/u. Voor bussen en vrachtwagens van meer dan 7,5 ton gelden strengere regels.

 4. Rood licht
  Reed je bij rood licht voorbij de stopstreep? Of was er geen stopstreep en reed je gewoon voorbij het rood licht, ook dan kan je je rijbewijs tijdelijk moeten afgeven.

> Lees ook: Zijn we klaar om vanaf 2029 volop elektrisch te rijden?

  Wanneer gaat het rijverbod in?

  Nadat de politierechter je vonnis heeft bepaald, zal een wijkagent bij je op bezoek komen. Vier dagen later zal je je rijbewijs moeten binnenbrengen bij de griffie van je politierechtbank. De dag erna gaat je periode van 15 dagen in.

  Wat als ik toch rijd?

  Rijd je toch tijdens deze periode, dan riskeer je een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en/of een geldboete van € 500 tot € 2.000. Je riskeert ook een bijkomende rijverbod van 3 maanden tot 5 jaar.

  Wat als ik mijn rijbewijs nodig heb voor het werk?

  In sommige gevallen is je rijbewijs noodzakelijk voor het werk, bijvoorbeeld als je vrachtwagenchauffeur bent. In dat geval laat je dit best weten aan de politierechtbank voordat je vonnis wordt uitgesproken, zodat je kan vragen om een rijverbod bij bepaalde categorieën van voertuigen of een weekendrijverbod.

  Uiteraard kan je dit enkel aanvragen als de overtreding die je beging met een andere categorie van voertuig is. Als deze gunst aan jou verleend wordt, kan je bij je gemeente een aangepast tijdelijk rijbewijs ophalen.

  Ben jij goed verzekerd?

  Vergelijk online je verzekering

  Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder