Man die auto onderhoudt

Wanneer moet je auto op onderhoud?

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Mobiliteit

Je auto regelmatig laten nakijken biedt vele voordelen: het is veiliger, je vermijdt autopech en je verlengt de levensduur van je auto. Maar hoe vaak moet je je auto laten nakijken, hoeveel kost het en wat kan je zelf doen? We brengen graag meer duidelijkheid.

Waarom is onderhoud belangrijk?

Niemand heeft zin om zijn auto te laten controleren, maar wanneer je met pech aan de kant van de weg staat, kunnen de herstelkosten heel wat hoger zijn. En dan zit je nog met het tijdsverlies en de ongemakken. Daarbij is het voor de garantie van je leverancier belangrijk dat je de aanbevelingen van het onderhoudsboekje opgevolgd hebt.

  Hoe vaak moet de auto een onderhoud krijgen?

  In je onderhoudsboekje staan alle technische gegevens van je auto. Hierin staan ook de aanbevolen onderhoudsbeurten. Wanneer je je auto moet laten nakijken, hangt onder andere af van het model, de leeftijd, het type motor en het aantal afgelegde kilometers. Heb je een dieselwagen? Dan laat je hem best om de 20.000 à 30.000 km nakijken. Voor een benzinewagen wordt om de 15.000 km aangeraden.

  Algemeen genomen is het een goed idee om elk jaar een klein onderhoud (controle van remmen, oliepeil, accu…) te laten doen en om de 2 jaar een groot onderhoud (controle van uitlaat, banden, luchtfilter…). Je kan de kleine onderhoudsbeurten dus laten afwisselen met grotere. Een goede periode voor de controle is voordat je met de auto op vakantie vertrekt of voor de technische keuring.

  Wie kan het onderhoud uitvoeren?

  Het is voor het behouden van de garantie van je leverancier niet nodig om je wagen te laten onderhouden door een merkgarage. Je kan dus kiezen voor een merkgarage, een zelfstandige garagist of een gespecialiseerd autocentrum.

  Ben je handig? Dan kan je gerust auto-onderdelen bestellen en zelf eenvoudige herstellingen uitvoeren. De complexere zaken laat je best aan een gespecialiseerde mekanieker over. Wist je trouwens dat er doe-het-zelf-garages bestaan? Hier kan je een hefbrug en ander materiaal lenen en zelf aan je auto sleutelen. Je kan er veel wat bijleren van de vakmannen die er rondlopen.

  Hoeveel kost een onderhoud?

  De prijs van een klein onderhoud varieert tussen de €100 en €1.000. De prijs van een groot onderhoud is drie keer zoveel. De prijzen hangen af van het merk en het gebruik van je auto. Je kan best prijzen vergelijken en vooraf een offerte aanvragen.

  Ben jij tevreden over je autoverzekering?

  Durf vergelijken

  Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder