Koppel in de auto

Wat als je een auto uit het buitenland wilt importeren?

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Mobiliteit

Een auto importeren uit het buitenland kan je financieel voordeel opleveren. Of misschien wil je net dat model dat niet in België beschikbaar is. In elk geval mag je met je importvoertuig niet zomaar de baan op. Er zijn een aantal stappen die je moet nemen als je een auto, speedpedelec, motor of aanhangwagen in het buitenland gekocht hebt en naar België wilt meenemen.

Als je als Belg een voertuig uit het buitenland in België wilt gebruiken, moet het voertuig hier ingeschreven zijn bij de DIV, de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen. Sinds 2019 is het verplicht om de inschrijving van voertuigen uit de EU online in orde te brengen. Je kan je verzekeraar ook vragen om je inschrijving in orde te brengen. Dit is de optie die de meeste mensen verkiezen. Maar voor je bij je verzekeraar aanklopt, moet je zelf een aantal zaken in orde brengen: de douanecontrole, de preregistratie en de autokeuring. En dat in die volgorde.

 1. De douanecontrole
  Het eerste wat je moet doen is het voertuig aangeven bij de douane. Dit kan je online doen via MyMinfin of je kan een afspraak maken bij de douane. Je zal de aankoopfactuur, het gelijkvormigheidsattest en het inschrijvingsbewijs moeten ingeven. Als je een importauto koopt bij een handelaar, heeft hij dit wellicht al in orde gebracht.

 2. De preregistratie
  De preregistratie via FOD Mobiliteit en Vervoer is een extra stap die is ingevoerd voor het online inschrijven van je voertuig. Omdat dit nog maar sinds 2019 verplicht is, zijn nog niet alle autohandelaars hiervan op de hoogte. Vraag dus expliciet aan je handelaar of dit gebeurd is of breng het zelf in orde. Zolang dit niet gebeurd is, kan je verzekeraar je voertuig niet inschrijven bij de DIV.

 3. De keuring
  Nu je voertuig fiscaal in orde is, moet je het nog technisch in orde brengen. Laat het dus technisch keuren in een erkend centrum. Bij de keuring worden de gepreregistreerde gegevens gecontroleerd en aangevuld. Het buitenlands kentekenbewijs wordt ook ongeldig gemaakt en er wordt een aanvraagformulier afgeleverd. Het is ook belangrijk voor je eigen veiligheid dat je voertuig altijd technisch goedgekeurd is.


 1. Je autoverzekering
  Nu de drie bovenstaande stappen in orde zijn, kan je je autoverzekering contacteren en de nodige gegevens doorgeven (waaronder het ingevulde en getekende roze formulier en het buitenlands inschrijvingsbewijs) zodat je geïmporteerd voertuig correct verzekerd wordt. Je verzekeraar zal je voertuig online inschrijven bij WebDIV.

  Weet dat er een aantal gevallen zijn waarin DIV uitzonderlijk online inschrijving niet toelaat. In dat geval is de snelste procedure om je voertuig in te schrijven, zelf een afspraak te maken met DIV. Bel ons even als je hierover graag toelichting krijgt.

Ben je uit het buitenland afkomstig en ben je verhuisd naar België met je eigen voertuig, dan is dit voertuig in je land van herkomst al ingeschreven. Je moet dus geen pre-registratie of keuring laten uitvoeren en je moet je voertuig zelf manueel gaan inschrijven aan de loketten van de DIV.

Nog vragen over je autoverzekering? We helpen je graag verder!

Op zoek naar een autoverzekering?

Verzeker je per kilometer

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder