Welke autoverzekering nemen? - Corona Direct

Handen die auto beschermen

Welke autoverzekering past bij mij?

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Mobiliteit

Je hebt net een nieuwe wagen of een tweedehandswagen gekocht en je vraagt je af welke autoverzekering je best kiest. Geen zorgen. We geven je graag meer uitleg over jouw mogelijkheden en wat het best bij je noden past.

Burgerlijke Aansprakelijkheid en de Full Omnium

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het wettelijk verplicht is om je auto te verzekeren voor Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA). De BA-verzekering dekt alle materiële schade en lichamelijke letsels die door jouw voertuig aan anderen zijn aangebracht bij een ongeval, en lichamelijke letsels en kledijschade aan passagiers. Dit is de minimale verzekering die je dient te nemen.

Verzeker je ook graag de materiële schade aan je eigen voertuig, wanneer je in fout bent, dan kies je best voor een Full Omnium. De Full Omnium dekt naast BA nog een heel aantal andere zaken, waaronder diefstal, brand, glasbreuk, schade ten gevolge van de natuurkrachten en loslopende dieren, en dit zonder franchise.

De Full Omnium dekt bij Corona Direct ook vandalisme, schade als gevolg van een vluchtmisdrijf en schade zonder derden. Als je bijvoorbeeld naar je geparkeerde auto stapt en ziet dat iemand tegen je auto is gebotst zonder dit aan te geven, krijg je met een Full Omnium de schade vergoed, na aftrek van een vaste franchise van € 500 of € 250. Rijd je tegen een paaltje en is er geen andere partij betrokken, ook dan komt de omniumverzekering tussen.

Ten slotte, heb je bij de Omnium recht op een vervangwagen wanneer jouw wagen niet meer bruikbaar is.

  Wat dekt de Kleine Omnium?

  De Kleine Omnium dekt je net als de Full Omnium in geval van diefstal, brand, glasbreuk, schade ten gevolge van de natuurkrachten en loslopende dieren, zonder dat je zelf een deeltje moet betalen. Je krijgt ook indien nodig een vervangwagen. De Kleine Omnium dekt echter geen materiële schade aan je eigen voertuig en geen schade door vandalisme.

  Hoe verzeker je je eigen lichamelijke schade?

  Bij een ongeval waarbij de tegenpartij in fout was, worden jouw materiële en lichamelijke schade door de verzekering van de tegenpartij vergoed. Ben jij echter in fout, dan worden de kosten van jouw eigen lichamelijk letsel niet vergoed, tenzij je een bestuurdersverzekering hebt afgesloten. Over de passagiers moet je je geen zorgen maken, hun lichamelijke schade is al gedekt via jouw BA.

  Gezin in de auto

  Welke optionele waarborgen zijn er nog?

  Wil je helemaal gerust zijn, dan voeg je de optionele waarborg rechtsbijstand toe aan je autoverzekering. Geraken jij en de tegenpartij het niet eens over wie aansprakelijk is voor de schade van het ongeval, dan zal deze waarborg ervoor zorgen dat jouw rechten verdedigd worden.

  Welke autoverzekering past bij jouw noden?

  Welke autoverzekering je neemt, kan je onder andere laten afhangen van je autolening en de ouderdom van je auto. Zo lang je lening loopt, neem je best een Full Omnium. Ook bij gloednieuwe wagens en wagens tot 5 jaar oud, wordt de Full Omnium aangeraden. Na 5 jaar zeggen volgens VAB de meeste mensen hun Omnium op. Nochtans kan een Omnium ook na die periode zinvol blijven. Je kan ook kiezen voor de Kleine Omnium. Is je wagen ouder dan 10 jaar, dan is de waarde al zoveel gezakt dat er wordt overgeschakeld naar de BA-verzekering.

  Kilometerverzekering of gewone verzekering

  Nu je weet uit welke waarborgen je kan kiezen, moet je ook nog bepalen of je een gewone autoverzekering afsluit of een autoverzekering per kilometer. Met een kilometerverzekering hangt de prijs van je verzekeringspremie af van hoeveel kilometers jij jaarlijks rijdt. Je wordt dus beloond als je minder kilometers gereden hebt. Bij Corona Direct schat je aan het begin van je verzekeringsperiode hoeveel jij zal rijden en heb je een jaar later minder gereden, dan krijg je geld terug.

  > Lees ook: Hoe werkt een kilometerverzekering?

  Simuleer je autoverzekering

  Nu je een idee hebt welke autoverzekering bij je noden past, kan je beginnen met prijzen vergelijken. Simuleer online je autoverzekering zodat je in enkele klikken weet hoeveel de verzekering van jouw auto zou kosten. Het overzicht van de simulatie van je autoverzekering krijg je nadien in je mailbox zodat je op het gemak een beslissing kan nemen. Overtuigd? Dan kan je bij ons volledig digitaal je verzekering afsluiten!

  Start mijn simulatie

  Jouw autoverzekering op maat

  Voor je deze verzekering afsluit, mag je niet vergeten de infofiche door te nemen en de algemene voorwaarden te lezen.

  Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder