Vrouw die elektrische wagen laadt

Zijn we klaar om vanaf 2029 volop elektrisch te rijden?

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Mobiliteit

Vanaf 2029 kunnen we bij het aankopen van een nieuwe auto of bestelwagen alleen nog maar kiezen uit elektrische modellen. Zijn we hier technisch klaar voor en ziet de Belg dit wel zitten?

Zijn we technisch klaar voor elektrisch vervoer?

Verbrandingsmotoren worden steeds meer geweerd uit verschillende lage-emissiezones. Toch zijn er nog een aantal factoren die de opmars van elektrische voertuigen nog vertragen. Vele particulieren vinden elektrische wagens nog te duur, er moeten voldoende laadpalen zijn en ons elektriciteitsnetwerk moet klaar zijn voor het extra verbruik.

    Hoe zit het met de prijzen van elektrische wagens?

    Volgens de autofabrikanten zullen de prijzen voor elektrische wagens de komende jaren flink zakken, waardoor ze betaalbaarder worden. Er wordt verwacht dat vanaf 2026 elektrische auto’s evenveel zullen kosten als wagens op fossiele brandstof. “De kostprijs hangt sterk af van de batterijgrootte en -prijs, die op hun beurt afhangen van onder meer de grondstoffenprijzen en kosten voor onderzoek en ontwikkeling”, zegt Michel Martens, de directeur van het kenniscentrum van Febiac, in een interview in De Tijd.

    “De batterijprijs zou tegen 2025 25% lager kunnen zijn dan in 2020, en tegen 2030 nog eens met een kwart kunnen dalen. Maar de evolutie van de grondstoffenprijzen - onder meer van de zeldzame metalen - is onzeker.”

    Halen we het aantal laadpalen?

    Het benodigde aantal laadpalen bereiken is nog een andere uitdaging. Volgens berekeningen zouden we tegen 2030 150.000 laadpalen nodig hebben. Begin 2021 hadden we er slechts een kleine 5.000 (4.262 in Vlaanderen, 375 in Brussel en 294 in Wallonië), in 2022 komen er in Vlaanderen nog eens 11.000 palen bij en in Brussel 250 palen.

    Hiermee lopen we fors achter op andere landen zoals Nederland, dat al meer dan 60.000 laadpunten voorziet. De Vlaamse regering sprak eind vorig jaar de ambitie uit om tegen 2030 mikken op 100.000 publieke laadpunten. Daarvoor is een enorme inhaaloperatie nodig.

    Kan ons elektriciteitsnet dit aan?

    Over de vraag of het Belgische elektriciteitsnet het stroomverbruik van elektrische wagens zal aankunnen is het antwoord volgens netbeheerder Fluvius dat dit technisch geen probleem is. Ze hebben wel zo snel mogelijk duidelijkheid nodig zodat ze hun investeringen kunnen aanpassen aan de verwachte situatie. Zo weten ze op welke punten ze het net moeten versterken.

    Is de Belg bereid over te schakelen?

    Volgens recent onderzoek van BNP Paribas Fortis is de helft van de Belgen met een wagen bereid om tegen 2029 over te schakelen naar elektrisch vervoer. Eén op de drie wil dat zelfs tegen 2026 doen, het jaar waarin de fiscale aftrekbaarheid voor wagens met een verbrandingsmotor wegvalt. 29% van de Belgen, vooral 55-plussers, ziet het dan weer niet zitten om over te schakelen. Vooral bij Franstalige automobilisten is er minder bereidheid.

    Een verlaging van de aankoopprijs van elektrische voertuigen, een verhoging van het aantal laadpunten en een verhoging van de actieradius zijn de drie factoren die meer automobilisten zouden overtuigen om over te schakelen naar een elektrische wagen. Er is dus nog wat werk voor de boeg om elektrische wagens voor iedereen aantrekkelijk te maken.

    Koop jij binnenkort een nieuwe auto?

    Ontdek de kilometerverzekering

    Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder