Vrouw die tegen de motor leunt

Rijd jij al elektrisch met je motor?

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Motor

Je kan vandaag niet alleen elektrisch rijden met je auto, maar je kan ook een elektrische motor kopen. Hoeveel kost een elektrische motorfiets, hoeveel belastingen betaal je hierop, hoever kan je ermee rijden en hoe zit het met de verzekering? We bieden je antwoord op al je vragen.

Hoeveel kost een elektrische motor?

Er zijn al een heel aantal leveranciers die elektrische motorfietsen aanbieden in België, denk maar aan merken als Harley Davidson, Energica en BMW in het duurdere segment en Niu, Torrot en Ydra EV in het goedkopere segment. Of wat dacht je van een elektrische Vespa? Het kan allemaal.

Voor een elektrische Harley Davidson betaal je volgens de blog egear.be in 2021 € 34.000. Voor een elektrische BMW tel je € 16.500 neer, terwijl je voor een kleine € 7.000 een elektrische Vespa hebt. Is je budget kleiner, dan kan je voor € 3.500 een elektrische Ydra EV aankopen.

> Lees ook: Deze motorroutes moet je in België zeker rijden 

  Wat zijn de fiscale voordelen?

  De Belgische overheid moedigt elektrische rijden aan met een aantal fiscale voordelen. Bij het kopen van een elektrische motorfiets krijg je een belastingvermindering. En net zoals bij bedrijfswagens zijn elektrische motors 100% fiscaal aftrekbaar.

  Als jij met een motorfiets rijdt die enkel wordt aangedreven door elektriciteit of waterstof, moet je sinds 2019 in Vlaanderen geen belasting op inverkeerstelling (BIV) of jaarlijkse verkeersbelasting betalen. In Brussel en Wallonië is dit helaas niet het geval en betaal je nog de minimum BIV en de jaarlijkse verkeersbelasting. Op bromfietsen klasse A en B betaal je nooit BIV of verkeersbelasting.

  Hoever kan je rijden met een e-moto?

  Hoeveel kilometers je kan afleggen met een elektrische motor hangt ervan af welk merk je hebt. Met een Zero kan je 320 km afleggen, met een Harley Davidson 152 km, met een BMW 100 km, terwijl je met een Niu 70 km aflegt. Per 100 km betaal je volgens Egear tussen € 0.90 en € 1,4, dus rijden met de elektrische motor is zeker niet duur!

  De motorverzekering per kilometer

  Wist je dat je je elektrische motorfiets kan laten verzekeren per kilometer? Aangezien vele motorrijders hun motor vooral tijdens de lente – en zomermaanden gebruiken, is het logischer dat je enkel betaalt voor het aantal kilometers dat je hebt afgelegd. Jij schat hoeveel kilometers je op één jaar tijd zal rijden en op basis hiervan berekenen wij jouw verzekeringspremie.

  Lees: "Corona Direct lanceert de motorverzekering per kilometer"

  Je e-moto verzekeren?

  Beter per kilometer

  Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder