Waarop letten bij het kopen van een tweedehandsmotor
De motor is een steeds populairder “veilige bubbel” alternatief voor de auto. En door een tweedehandsmotor te kopen kan je flink wat centjes besparen. Maar waarop moet je letten bij de aankoop van een tweedehandsmotor? Laat een dealer de motor nakijken of ga zelf aan de slag!
1. Vraag de kentekenpapieren op
Het nummer op het inschrijvingsbewijs en het framenummer van de motor moeten hetzelfde zijn. Als dit niet zo is, moet je de motor zeker niet overnemen.
2. Check de accu
Voel eerst of het motorblok warm is, anders heeft de verkoper de motor net opgewarmd en start de motor waarschijnlijk normaal moeilijk. Probeer uit of de motor vlot start en controleer eventueel met een multi-meter de spanning. Dit mag niet meer dan 14 Volt zijn.
3. Kijk na of er iets beschadigd is
Vraag de verkoper of de motor gevallen is en bekijk zelf of je krassen of deuken ziet aan de hendels, voetsteunen of uitlaatpijp. Bekijk ook de velgen en spaken.
4. Controleer slijtage op banden en remmen
Vraag of de motor binnenkort in onderhoud moet en controleer de profieldiepte van de banden en hun leeftijd (via de dotcode). Zijn de remschijven nog glad en gelijkmatig dik? Zijn de remblokken nog dik genoeg? Als dat niet zo is, zal je nieuwe moeten kopen.
5. Bekijk de ketting en tandwielen
De tandwielen moeten scherp zijn en de ketting moet roestvrij zijn. De ketting mag niet te strak staan, maar ook niet te veel bewegen. Tandwielen gaan normaal lang mee, dus een versleten tandwiel wilt zeggen dat het oud is of de motor niet goed onderhouden werd.
6. Controleer het balhoofd en de voorvorken
Het balhoofd is het scharnier waar de voorvork rond draait, een as met bovenaan en onderaan lagers. Deze mogen geen speling hebben. Loop met de motor en knijp dan de voorrem in. Als je geen tik hoort, zit het goed. Controleer ook de voorvorken.
7. Maak een proefrit
Nu je een weet welke zaken aan vervangen toe zijn, kan je best nog een proefrit maken. Let hierbij op de koppeling, remmen, een rammelende motor, de vering, eventuele lekken. Zet je even aan de kant en probeer ook alle elektronica uit.
Het prijskaartje bepalen
Er zal altijd wel iets mis zijn met een tweedehandsmotor, maar veel mankementen kan je goedkoop herstellen. Eens je een goed beeld hebt van wat de bijkomende kosten zijn, kan je dit ook gebruiken om over de prijs te onderhandelen. Als je een motor hebt gekocht, moet je ook de verzekering in orde brengen. Bij Corona Direct helpen we je ook bij pech, zelfs zonder abonnement.