Vrouw met mondmasker

Vermijd coronavirus met de juiste handelingen en leuke gadgets

Nevert Degirmenci

Nevert Degirmenci |

min. leestijd |

Wonen en familie

Al bijna zes maanden lang maken social distancing en sanitaire veiligheidsmaatregelen een integraal onderdeel uit van ons leven. Gaan we het huis uit? Dan checken we niet alleen onze smartphone, maar ook het mondmasker en de fles hydroalcoholische gel. Onmisbare accessoires om het hoofd te bieden aan de buitenwereld en haar nieuwe normaliteit! De ene plaats is al riskanter dan de andere. Neem nu het openbaar vervoer. Met het begin van het nieuwe schooljaar zal het daar extra druk zijn. Waakzaamheid is geboden!

In afgesloten en heel drukke plaatsen, zoals treinen, metro's, trams en bussen, zijn er veel obstakels. Trapleuningen, roltrappen, deuren, mensen, ... Bereid je voor op de risico's. We overlopen nog eens de instructies en de nieuwe voorwerpen die ons dagelijkse leven uitrusten. 

In het openbaar vervoer

Individuele vervoermiddelen, zoals de auto of fiets, krijgen de voorkeur. Maar soms lukt het niet zonder het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld om naar het werk te gaan of om je kinderen op school af te zetten. Neem je de metro, tram of bus? Dan mag je dit niet vergeten:

  • Social distancing blijft overal van toepassing. Bewaar minstens 1,5 meter afstand op het perron en in de treinen, indien mogelijk.
  • Het dragen van een mondmasker blijft verplicht op openbare plaatsen. Een stoffen of chirurgisch type? Maakt niet uit, als je het maar correct draagt en mond én neus bedekt. Tenzij je Voldemort bent …

  • Haast en spoed is zelden goed. Het is beter om op tijd te vertrekken. Meer dan ooit zal dat adagium je in het nieuwe schooljaar onnodige stress besparen. Telewerken mag dan wel de afgelopen maanden door een meerderheid van de werknemers zijn overgenomen, toch wordt stilletjesaan een frequentere terugkeer naar het kantoor verwacht. Vermijd de spits wanneer het openbaar vervoer drukker is. Is de trein of bus vol en wordt het moeilijk om social distancing toe te passen? Wacht op de volgende. Plan een langere reistijd om rustig aan te komen en neem de tijd voor een koffiepauze. Zo ben je meteen mee met de laatste kantoorroddels.

Ga uitgerust naar buiten

Liftknoppen, deurbellen of betaalterminals zijn obstakels geworden die we beter omzeilen om de overdracht van het virus te voorkomen. Regelmatig en grondig de handen wassen wordt sterk aanbevolen, evenals het gebruik van hydroalcoholische gel. Gelukkig lieten sinds het begin van de pandemie talrijke uitvinders hun verbeelding werken. Het resultaat? Voorwerpen die ons het leven en werk gemakkelijker maken en ons tegen COVID-19 beschermen. Twee uitvindingen trokken onze aandacht.

  • De contactloze deuropener. Je haakt hem rond klinken of sloten. Je drukt ermee op hefknoppen, deurbellen, schakelaars of betaalterminals. Je kunt er zelfs kranen mee opendraaien.

©TDL

  • De elleboogdeurklink. In ziekenhuizen was dat gadget al bekend. Logisch, want handvatten zijn echte broeihaarden van virussen. Niet alleen in ziekenhuizen, ook in bedrijven, woon-zorgcentra, enz. In de huidige context zal het succes van de ellebooggreep ongetwijfeld alleen maar toenemen.

©Materialise

Neem nieuwe gewoontes aan

Zoenen is zo 2019. De tijden zijn veranderd – de trends ook. De ellebooggroet of voetkus zijn goed, maar het kan nóg beter. Inspiratie genoeg! In Japan vermijdt men contact en begroet men elkaar door voorover te buigen. Een praktijk in perfecte harmonie met social distancing.

Ook in sciencefiction vinden we revolutionaire ideeën. In het Marvel-universum kruisen de inwoners van het Wakanda-rijk hun armen om elkaar te begroeten: origineel, krachtig en volledig coronabestendig.   

Brengt je auto veel tijd door in je garage?

Wat als je auto afstand neemt van het asfalt en meer tijd doorbrengt in je garage dan op de weg? Dan stem je je verzekeringspakket af op je gebruik. Hoe? Met een kilometerverzekering. Zo betaal je alleen voor de kilometers die je rijdt, meer niet. Veranderende mobiliteit verdient een formule op maat. Nu is het aan jou!

Je offerte in een aantal clicks!

Ontdek hoeveel jij kan besparen.

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder