Het belang van de motor voor de mobiliteitsproblematiek

FEBIAC beschouwt de motor als een belangrijk voertuig om onze mobiliteitsproblematiek op te lossen. Motoren en scooters kunnen files omzeilen en eisen minder parkeerplaats op. Als 10% van de automobilisten hun voertuig zou inruilen voor een motor, zou dit een aanzienlijke positieve impact hebben op de fileproblematiek. Een bijkomend voordeel is dat de motor zorgt voor een coronaveilige bubbel van één à twee personen. Niet iedereen voelt zich volledig op zijn gemak in het openbaar vervoer en dit kan een van de redenen zijn dat de motor populairder wordt.

Meer kans op zware ongevallen

Helaas komen ernstige ongevallen met een motorrijder ongeveer 60 keer vaker voor dan met een automobilist. Dit ligt aan verlies van controle over het stuur of doordat de motorrijder te laat wordt opgemerkt door andere weggebruikers. Daarom is het goed om af en toe een opfrisinitiatie bij te wonen, steeds beschermde kledij te dragen en defensief te rijden. Een goede motorverzekering is ook van belang om hoge herstelkosten te vermijden.

Welke motorverzekeringen zijn er?

Je bent sowieso verplicht om je motor te verzekeren voor burgerlijke aansprakelijkheid zodat alle materiële en lichamelijke schade bij anderen of de persoon achterop gedekt is. Als je je eigen lichamelijk schade wilt verzekeren, moet je een bestuurdersverzekering nemen. Dit is niet verplicht. Bepaalde verzekeraars bieden ook een omniumverzekering aan om je eigen voertuig te verzekeren. En dan is er nog de pechverhelping, met of zonder abonnement. Heel belangrijk want elke Belg heeft wel één keer om de vijf jaar pech met de motor. Het voordeel van pechverhelping zonder abonnement is dat je enkel per interventie betaalt, niet jaarlijks. Hoeveel een motorverzekering voor jou zou kosten, kan je via deze motorverzekering tool berekenen.