10 tips om je gasfactuur te verlagen

Voetjes op de verwarming

10 tips om je gasfactuur te verlagen

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Wonen en familie

De gasprijzen van de afgelopen maanden hebben ons allemaal wakker geschud. Wat doe je best om verschrikkelijk hoge facturen te vermijden? Omdat we je het leven graag gemakkelijk maken, vind je hieronder 10 besparingstips waarmee je zonder zorgen de winter door kan.

1. Verwarm enkel de ruimte waar je bent

Het is niet nodig om je hele huis te verwarmen. Laat ook zeker de verwarming in de slaapkamers uit. Leg een extra deken over je bed en ga slapen met kousen aan.

2. Zet de verwarming een graad lager

Elke graad die je je verwarming lager zet, bespaart je veel gas (en geld). Draag thuis dus dikke truien, doe een deken om je heen en gebruik eventueel een warmwaterkruik of kersenpittenkussen.

3. Doe je gordijnen dicht

Er ontsnapt heel wat warmte via je ramen. Zeker als je enkel glas hebt, maar ook bij dubbel glas. Door je gordijnen of rolluiken ’s avonds toe te doen, kan je de warmte beter binnen houden.

4. Neem kortere douches en minder baden

Ongeveer één vierde van je gasverbruik gaat naar warm water. Door de kiezen voor een douche in plaats van een bad bespaar je niet enkel op je waterfactuur, maar ook op je gasfactuur. Lukt het je ook nog eens om binnen de 5 minuten te douchen, dan gaat die rekening nog verder naar beneden. Joepie!

5. Plaats een waterbesparende douchekop

Een andere manier om te besparen op warm water is door een waterbesparende douchekop te installeren. Deze mengt het water met lucht, waardoor je minder verbruikt, maar de waterstraal nog steeds krachtig is. Bovendien kan je hem in sommige winkels met ecocheques betalen.

6. Kook met het deksel op je potten

Door te koken met het deksel op je potten, kan je hogere temperaturen bereiken met minder gasverbruik. Gebruik eerder een grotere pan/pot dan een kleine zodat de warmte niet langs de pot gaat.

7. Isoleer je verwarmingsbuizen

Door de leidingen van je centrale verwarming te isoleren, beperk je het warmteverlies hiervan. Je kan buisisolatie in een doe-het-zelfzaak kopen en zelf de isolatie rond de buizen bevestigen.

8. Gebruik tochtstrips

Je kan de warmte in een ruimte beter bewaren door tochtstrips onderaan je deuren te bevestigen. Dit zijn metalen staven met borstelhaartjes aan de onderkant, die voorkomen dat de warme lucht de ruimte verlaat.

9. Plaats radiatorfolie

Jouw radiator zorgt niet enkel voor warmte in de ruimte, maar hij geeft ook warmte af naar buiten (of naar je buren) via de muur. Om geen warmte te verliezen, kan je radiatorfolie kleven achter je verwarming. Deze folie weerkaatst de warmte zodat je minder energie verliest. Je kan de folie in een doe-het-zelfzaak kopen en zelf aanbrengen.

10. Verlucht voldoende

Frisse lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Het lijkt een tegenstelling, maar door je woning regelmatig te verluchten, zal je hem hierna beter en sneller kunnen opwarmen!

Bespaar ook op je verzekeringen

Je kan besparen op je gas- en waterrekening, maar ook op je verzekeringen. Door verzekeringen te vergelijken, kan jij kiezen voor de meest voordelige optie.

Met onze Kilometerverzekering betaal je enkel een verzekeringspremie voor het aantal kilometers dat je werkelijk gereden hebt. En met onze Woningverzekering op basis van volume, in plaats van op basis van het aantal kamers, ben je nooit over- of onderverzekerd!

Een brandverzekering per volume?

Ontdek de voordelen

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder