Controleer na de dooi steeds je waterleiding
Elk jaar in februari krijgen loodgieters vele oproepen voor kapotte waterleidingen. Het is pas tijdens de dooi na de winter dat we merken dat er een lek is. Hoe kan je dit voorkomen en dekt de brandverzekering de eventuele schade?
Waarom gaat de waterleiding kapot?
Er zit een eenvoudige logica achter de reden waarom vele waterleidingen een lek krijgen in februari. Tijdens de winter vriest het water dat in je leiding zit, het zet uit en verstopt de leiding. De druk op de leiding verhoogt en er komt een bult in. Na de dooi smelt het bevroren water weer en kan er een scheurtje in je leiding komen. Hier lekt dan water uit. Wanneer je het lek niet opmerkt, kan dit niet alleen zorgen voor schade in de getroffen ruimte, maar het zorgt ook voor een hoge waterfactuur.
Hoe kan je dit voorkomen?
De problemen doen zich volgens loodgieters vooral voor bij leidingen in slecht geïsoleerde (kruip)kelders of bij leidingen die naar een kraantje buiten gaan. Ook vakantiewoningen die in de winter niet gebruikt werden, kunnen problemen vertonen.
Wat kan je hieraan doen? Wanneer je je huis goed verwarmt in de winter, is er normaal geen risico voor je binnenleidingen. Bij rijwoningen is er sowieso minder kan op het vastvriezen van de binnenleidingen dan bij alleenstaande woningen.
De kelderleidingen kan je best goed isoleren en de leidingen die naar buiten gaan, kan je best afzonderen voordat het vriesweer start. Je draait de tussenkraan dicht en laat het kraantje leeglopen. Zo kan er geen water bevriezen en uitzetten.
Wat te doen bij een lek?
Je kan een lek horen of opmerken, maar een lek kan ook verborgen zijn. Je kan nagaan of je een lek hebt, door voor het slapengaan de meterstand te controleren en dit in de ochtend opnieuw te bekijken. Als er verbruik is zonder dat je een kraan hebt geopend, zit je waarschijnlijk met een lek.
Nu moet je op zoek gaan naar de locatie van het lek. Heb je dit gevonden, draai dan de toevoer naar de lekkende leiding dicht (of draai de hoofdkraan dicht) en licht een loodgieter in. Zet een emmer onder het lek totdat de leiding hersteld is. Ben je huurder, licht dan ook je huisbaas in. Neem ook snel contact op met je verzekeringsmaatschappij.
Wat dekt de brandverzekering?
De brandverzekering vergoedt waterschade als gevolg van een gesprongen leiding of een defecte installatie op voorwaarde dat de bewoner zijn best heeft gedaan om het schadegeval te vermijden. Het is dus belangrijk dat je je buitenleidingen geïsoleerd hebt.
Indien dat het geval is, wordt de schade aan je vloeren, muren en plafonds vergoed. Als je een inboedelverzekering hebt, wordt ook de schade aan je meubels of andere zaken die beschadigd werden vergoed. Het herstellen of vervangen van de kapotte leiding of installatie moet je zelf in orde brengen.
Neem foto's van de schade en van de oorzaak, en vraag alvast een offerte op voor de herstelling of vervanging van de beschadigde zaken. Ben je verzekerd bij Corona Direct? Geef dan in enkele kliks via onze website je schadegeval aan.