Dekt de brandverzekering een lekkend dak?

Lekkende dak

Dekt de brandverzekering een lekkend dak?

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Ptraet |

min. leestijd |

Wonen en familie

Niets is vervelender dan te merken dat het binnenregent in je huis. Je plafond, je vloer en meubels kunnen ernstig beschadigd geraken. Omdat we graag meer duidelijkheid brengen over verzekeringen, leggen we in dit artikel uit wat inbegrepen zit in je brandverzekering en hoe je een lekkend dak kan voorkomen.

Wat dekt de brandverzekering?

Een brandverzekering, ook wel woningverzekering genoemd, is een verzekeringscontract dat in bepaalde gevallen schade aan het gebouw en/of aan de inboedel vergoedt. Deze gevallen zijn onder andere:

  • Schade door brand, rook en ontploffing;
  • Schade door water, natuurrampen, bliksem, storm, hagel, sneeuw- en ijsdruk;
  • Schade door inbraak of vandalisme;
  • Schade door kortsluiting van elektrische toestellen of ontdooiing van de koelinstallatie;
  • Schade door voertuigen of omvallende bomen;
  • Schade aan andere personen én hun bezittingen (bv. wanneer brand de auto van je buren beschadigt);
  • Glasbreuk van ruiten, koepels, zonnepanelen en vitrokeramische kookplaten;
  • Condensatie in dubbele beglazing en in led- of plasmaschermen;
  • Ook inbegrepen: de kosten voor het blussen of redden van de verzekerde goederen, het opruimen of de afbraak van de beschadigde verzekerde goederen, de verhuis van de geredde goederen, de bewaker van de beschadigde goederen als de inhoud beschermd dient te worden en de terugkeer naar huis bij schade aan de woning.

Bij elk schadegeval betaal je een deeltje zelf, dit heet de franchise. Dit bedrag evolueert met de index en bedraagt momenteel € 263,53. In sommige gevallen zal een externe persoon verantwoordelijk zijn voor de schade, bijvoorbeeld een dakwerker die het dak niet goed legde. In dat geval zal je verzekeraar de schadevergoeding doorspelen naar de dakwerker en moet jij geen franchise betalen.

LEES OOK: Wat dekt een inboedelverzekering?

In welke gevallen is waterschade gedekt?

Zoals we hierboven al opsomden, kan waterschade veroorzaakt zijn door een storm, een natuurramp, stevige hagel, ijsdruk en vandalisme. Een hevige wind kan bijvoorbeeld een dakpan doen wegvliegen waardoor het water binnenkomt. In deze gevallen zal jouw brandverzekering de schade vergoeden. Het is namelijk schade die onverwachts voorvalt en waar je zelf niets aan kon doen om het te voorkomen.

In welke gevallen is waterschade niet gedekt?

Waterschade waarbij het water is binnengedrongen via deuren, vensters, verluchtingsgaten, voegen van het sanitair of andere openingen in je gebouw is niet gedekt. Bij waterschade die het gevolg is van ouderdom, slijtage of slecht onderhoud (schimmel, insecten…) van je dak wordt de schade aan het dak niet vergoed. Het kan wel zijn dat je een vergoeding ontvangt om de binnenkant van je woning te herstellen, zoals het opnieuw verven van de muren of het herstellen van je beschadigde vloer.

Een vuistregel bij waterschade is dat je jezelf de vraag stelt of je de schade had kunnen voorkomen. Is dat niet het geval, dan is de kans groot dat de schade vergoed wordt. Alle details over wat wel en niet gedekt is, vind je steeds in de algemene en bijzondere voorwaarden van je contract.

LEES OOK: Controleer na de dooi steeds je waterleidingen

Hoe kan je lekkage via je dak voorkomen?

Het overkomt je natuurlijk het liefst nooit dat het huis waar je zo hard voor gewerkt hebt en met zorg hebt ingericht door waterschade wordt aangetast. De gele sporen op je plafond en muren, rottend hout en misschien zelfs schimmel… Liever voorkomen dan genezen! Daarom geven we je enkele tips mee die lekkage kunnen voorkomen.

Tip 1: Reinig je dakgoten

Wanneer je afvoer of dakgoot verstopt zit, zal het water zich opstapelen en een andere weg naar buiten zoeken. Misschien zal het beginnen druppelen in je zolder, living of een andere ruimte. Probeer dus je dakgoten twee maal per jaar te reinigen. Vooral als je ergens woont waar veel bladeren op je dak vallen, is het belangrijk je afvoeren tijdig leeg te maken.

Tip 2: Maak je platte daken leeg

Controleer na de herfst je platte daken en veeg de bladeren weg. Natte bladeren kunnen rotten en schimmels veroorzaken op je dak. Zijn er fruitbomen of notelaars in de buurt van je dak? Door noten en fruit van je dak te verwijderen, voorkom je dat insecten en andere diertjes je dak bezoeken en mogelijk beschadigen. Wees altijd veilig en schakel eventueel professionele hulp in om je dak te reinigen. Is je plat dak meer dan 10 jaar oud, dan kan het een goed idee zijn om preventief een nieuwe laag te laten leggen.

Tip 3: Onderhoud de dakpannen van je schuine dak

Bekijk je huis vanop afstand en kijk na of er verschoven of gebroken dakpannen zijn. Wanneer je vermoedt dat er een probleem is, haal dan een vakman in huis om je dak te inspecteren. Hier en daar onderhoud van je dak laten uitvoeren, zal financieel haalbaarder zijn dan wanneer je in één keer je hele dak moet laten vervangen.

We hopen dat het na het lezen van dit artikel duidelijk is voor jou welke waterschade een brandverzekering dekt en wat je zelf kan doen om schade en al zijn vervelende gevolgen te vermijden.

Al gehoord van onze 3D Woningverzekering?

Verzeker je op basis van volume

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder