Koppel dat sleutel woning ontvangt

Hierop letten bij het afsluiten van een huurcontract – Deel 1

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Wonen en familie

Bij het afsluiten van een huurcontract moet je letten op drie zaken: het contract zelf, de plaatsbeschrijving en hoeveel waarborg gevraagd wordt. In dit artikel gaan we dieper in op type contracten. In ons volgende artikel geven we meer uitleg over de plaatsbeschrijving en waarborg.

1. Het huurcontract van lange duur

Als er niet expliciet in je contract staat dat je huurt voor 3 jaar of korter, dan zit je in het 3-6-9 huurcontract. Dit wilt zeggen dat je voor 9 jaar of langer huurt en een vergoeding moet betalen bij vroegtijdige opzeg.

Als je tijdens de eerste drie jaar wilt opzeggen, betaal je drie maanden (einde contract in jaar 1), twee maanden (einde contract in jaar 2) of één maand (einde contract in jaar 3) huur als vergoeding. Hierna moet je geen vergoeding meer betalen, maar de verhuurder wel drie maanden op voorhand inlichten.

De verhuurder kan een contract van lange duur verbreken als hij er zelf in wilt wonen of de woning wilt verbouwen. Is dit niet de reden, dan moet hij je negen (na 3 jaar) of zes (na 6 jaar) maanden huur betalen ter compensatie.

  2. Het huurcontract van korte duur

  Is de huurovereenkomst korter dan 3 jaar, dan is het van korte duur.

  Hoe kan je het contract opzeggen
  De verhuurder kan het huurcontract in Vlaanderen niet verbreken voor het einde van het contract, tenzij je dit samen overeenkomt. In Wallonië en Brussel mag de verhuurder het contract enkel vroegtijdig verbreken na één jaar als hijzelf of zijn familie in de woning trekken. Hij betaalt je een vergoeding van één maand en licht je drie maanden op voorhand in.

  Als huurder kan je het contract wel altijd opzeggen. Je moet dit drie maanden op voorhand aangeven en een vergoeding betalen. In Vlaanderen is de vergoeding anderhalve (na 1 jaar), één (na 2 jaar) of een halve maand (na 3 jaar). In Wallonië en Brussel is dit steeds één maand huur. Als je op het einde van je contract de huurovereenkomst wilt opzeggen, moet je dat opnieuw 3 maanden op voorhand doen.

  Hoe kan je het contract verlengen
  Een huurcontract van korte duur mag maximaal tot 3 jaar verlengd worden, waarbij de verhuurder de huurprijs niet mag verhogen (enkel indexeren). In Vlaanderen mag er maar één keer verlengd worden, in Wallonië twee keer en in Brussel mag je meer dan twee keer verlengen. De totale duur van de huurtermijn mag in geen enkel gewest meer dan drie jaar zijn.

  De verlengingen moeten trouwens schriftelijk gebeuren, via een toevoeging aan het bestaande contract of door het opmaken van een nieuw. Als je dan nog steeds tevreden bent en je het contract niet opzegt, kom je terecht in het standaardcontract van 9 jaar.

  Voor mensen die minder dan één jaar huren, bijvoorbeeld 6 maanden, kan het vervelend zijn om een gepaste brandverzekering te vinden. De klassieke brandverzekering geldt voor één jaar en moet je 3 maanden voor einddatum van het contract opzeggen. Dit is dus niet ideaal als je korter huurt of nog geen duidelijke plannen hebt. Daarom bieden we huurders een flexibele brandverzekering aan. Deze betaal je per maand en kan je ook maandelijks opzeggen. Je kan ook heel gemakkelijk je verzekeringsformule wijzigen.

  Op zoek naar een huurdersverzekering?

  Ontdek de flexibele Homie Huurdersverzekering

  Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder