Man en vrouw die fietsen

Hoe geniet je ten volle van de buitenlucht in crisistijd?

Nevert Degirmenci

Nevert Degirmenci |

min. leestijd |

Wonen en familie

We zullen allemaal nog een tijdje “in ons kot” moeten blijven. Ontbreekt het jou soms ook aan inspiratie om je kinderen bezig te houden? Buiten komen mag, maar niet te lang, en binnen een beperkte afstand van je huis. En bovendien moet je ook voldoende afstand houden.

Deze drie geboden blijven bovenaan de lijst. Was regelmatig je handen met zeep, hou afstand van mensen die niet tot je gezin behoren en die niet onder hetzelfde dak wonen en vermijd elk fysiek contact met ouderen. Maar blijf wel met iedereen in contact per telefoon en via alle mogelijke digitale chat en videokanalen.

Telewerken, voor zover dit mogelijk is, is nu snel en massaal ingeburgerd. Gezinnen hebben in recordtijd moeten leren omgaan met het wisselen tussen professionele activiteiten en zich bezig houden met de kinderen. En voor de ouders wordt het inlassen van vrije tijd een moeilijke opdracht.

Als de nood het hoogst is, worden we allen vaak heel creatief om ludieke, leerrijke en ontspannende activiteiten in familieverband te vinden. Zowel buitenshuis als binnen. Maar goed ook, want juist nu hebben we het hard nodig om af en toe wat stoom af te blazen en om tijdig onze batterijen weer op te laden.

3 tips voor activiteiten in de buitenlucht

De huidige ongewone situatie brengt onze tijdsbesteding in de war. Voor de kinderen, van klein tot groot, is het een gemakkelijk excuus om nog meer tijd te besteden op hun mobieltje en op andere schermen. Urenlang spelletjes spelen op een tablet, of series te streamen om lekker te zitten, hangen of liggen “binge watchen”. De overheid en gezondheidsinstanties raden wel aan om in beweging te blijven, regelmatig te ontspannen en een luchtje te scheppen. Op het web zien we heel veel creatieve ideeën om onze kinderen bezig te houden. Zo worden dagdagelijkse objecten en doodgewone huis- tuin- en keukenspullen omgevormd tot creatieve kunstwerken, leuke avonturen en ludieke spelletjes. Voor jou hebben we er enkele opgepikt die gemakkelijk uit te voeren zijn en die je alleen of samen kan doen:

  1. De berenjacht. Dat is een vorm van schattenjacht. Heel Vlaanderen is in de ban van dit spel. Het principe is eenvoudig. Elke bewoner van je straat of buurt verstopt een knuffelbeer ergens achter een vensterraam en de kinderen krijgen de opdracht om er zoveel mogelijk te spotten. Op die manier wordt een “banale” wandeling dichtbij huis een spannend en sportief avontuur. Dit initiatief wordt zeer op prijs gesteld door ouders die hun kinderen met moeite even buiten krijgen.

  2. De groentetuin. Gemakkelijk voor wie een tuin heeft maar op een balkonnetje is het ook leuk. Waarom zou je niet profiteren van de langere dagen en het mooie lenteweer om alleen of samen met het gezin te tuinieren. Contact met de natuur werkt helend en is ontspannend. Heel wat groenten kan je zelfs in potten kweken, zoals boontjes, tomaten, paprika’s, spinazie, worteltjes, eierplanten, courgettes, salade en de meeste keukenkruiden. Niets heerlijker dan te planten of te zaaien en om later samen te oogsten en lekker op te smullen

  3. DIY of “do it yourself” Een bezigheid die de laatste jaren meer en meer succes heeft en die zeker nu kan. Kleine manuele werkjes in je huis of tuin die we allen wel ergens in een “to do” lijstje in ons hoofd hebben opgeslagen, maar waar we nooit tijd voor hadden. Wel, nu hebben de meesten onder ons tijd te over. Hoe ver sta je met die muur die je een andere kleur wilde geven? Of dat meubeltje dat je nog wilde restaureren en verfraaien? Afschuren en verven doe je buiten, op het terras of in de garage. Heb je kinderen en hier en daar nog wat houten plankjes en karton liggen? Waarom dan niet samen met je kinderen een theater of poppenkast bouwen en versieren en hen aanmoedigen om sprookjes te vertellen of zelf verzonnen voorstellingen te geven?

Een uitstapje op één of twee wielen

Een wandeling maken is toegestaan maar lekker liggen luieren op het gras op openbare plaatsen of samen een beetje zitten lummelen op een bank is niet toegestaan. In de steden zijn de speelparken gesloten en omdat sommigen zich niet hielden aan de voorschriften werden ook vele parken, wandelvijvers, abdijen en bossen afgesloten. Het gebruik van de wagen en motor zijn alleen toegestaan voor essentiële verplaatsingen. Maar, om toch nog wat sportief te kunnen bewegen is het toegestaan om te wandelen, te joggen en te fietsen. De afstand moet wel beperkt blijven en het mag alleen of samen met familieleden en personen die onder hetzelfde dak wonen. Zeker nu, tijdens de zonnige lange lentedagen is de verleiding heel groot om de tweewieler van stal te halen. In dat geval heb je best een degelijke Familiale verzekering. Want die vergoedt de schade die jij of iemand anders van je gezin veroorzaakt aan andere personen en hun bezittingen.

Onze Familiale verzekering is er niet alleen voor een gewone fiets of trottinet, maar ook voor alle andere gemotoriseerde voortbewegingstoestellen zoals een elektrische fiets, speed pedelec, elektrische steps, monowheels, segways… en dit voor zover de gemotoriseerde ondersteuning niet hoger is dan 25 km per uur. Onze Familiale verzekering is al beschikbaar voor minder dan 65 euro per jaar. Zelfs een Juridische bijstand is inbegrepen in deze prijs. Beweeg en fiets met een gerust gevoel en vooral goed verzekerd.

Maak een premieberekening in enkele kliks

Ontdek de uitgebreide waarborgen van de Familiale verzekering

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder