Hoe maak je je huis kinderveilig?
Je huis voorbereiden op de komst van een baby is meer dan het inrichten van de kamer en pampers in huis halen. Je moet je huis ook babyproof of kinderveilig maken. Een jong kind exploreert graag en daarbij kunnen onveilige situaties gecreëerd worden door stopcontacten, een steile trap, scherpe tafelhoeken, het balkon, noem maar op. Zo maak je je huis kinderveilig.
1. Voorzie hoekbeschermers
De “gevaren” in een woonkamer bestaan in eerste instantie uit scherpe hoeken aan lage kasten en de salontafel. Je kind kan bij het spelen zijn hoofd stoten aan een scherpe hoek en zo verwondingen oplopen. Plaats daarom hoekbeschermers op alle meubels met een hoek. Je tafelkleed kan je ook best tijdelijk opbergen.
2. Steek slotjes in stopcontacten
Verder moet je opletten met stopcontacten overal in je huis. Het is erg verleidelijk om hier je vingers in te steken en dan krijgt je kindje een elektrische schok. Er bestaan slotjes die je in je stopcontact kan steken om ze te beveiligen. Vermijd ook losliggende snoeren.

3. Berg giftige zaken op
Kinderen kunnen vaattabletten of wasmachine tabletten inslikken. Ze kunnen ook drinken van giftige schoonmaakmiddelen. Hetzelfde geld voor je medicijnenvoorraad. Zorg er daarom voor dat de deursluiting van de kast waarin ze zitten kinderveilig is (via bijvoorbeeld een kastklem) of berg ze op waar je kinderen niet komen. Ook planten komen vaak op dezelfde hoogte als je kind en voor je het weet sabbelt hij op een blaadje. Plaats dus giftige planten op een veilige hoogte.
4. Scherm toegang naar de trap en haard af
Ligt de slaapkamer niet op de benedenverdieping? Scherm dan de trap naar beneden af met een hekje zodat je kind niet van de trap kan vallen. Scherm evengoed je kachel of haard af. Er bestaan genoeg soorten traphekjes en veiligheidshekjes om je huis kinderveilig uit te rusten.
5. Zorg voor een kinderveilige deursluiting
Baby’s en kleine kinderen vinden het erg fijn om zelf deuren te openen en sluiten. En dat doen ze liefst zonder hulp. Je kan daarom deurstoppen plaatsen zodat ze hun vingers niet kunnen pletten. Let dan wel goed op waar ze heen kunnen.

6. Maak ook je badkamer kinderveilig
Ook in de badkamer kunnen ongelukjes gebeuren. Daarom bestaan er thermostatische kranen die je niet warmer dan 38°C kunt draaien tenzij je een knopje ingeduwd houdt. Brandwonden komen helaas vaak voor bij kindjes. Berg ook alle zaken op waar je kind best niet aankomt zoals scheermesjes, parfum en shampoo.
7. Let op met alles dat kan omvallen
Die design staanlamp, de vaas op je kleine rond tafel, je strijkplank… Met hun grijpgrage handjes ligt het snel op de grond en misschien op hun hoofd. Verplaats dus losstaande meubels, lampen en decoratie tijdelijk naar een andere ruimte.
8. Je balkon babyproof maken
Heb je een balkon waarvan de spijlen breder dan 10 cm zijn? Zorg dan ook hier voor kinderveiligheid. Plaats een veiligheidsnet voor je balkon of zorg dat je kind hier niet komt. Bij te brede spijlen kan het kind in een gevaarlijke situatie komen.
Wist je dat een familiale verzekering je dekt tegen de ongelukjes die je kind aan derden veroorzaakt? Zoals bijvoorbeeld melk morsen op de laptop van bompa, de vaas van zijn meter doen omvallen, of een bal tegen de ruit van de buurman? Als je daarbij als alleenstaande ouder een kind krijgt, moet je je familiale verzekering laten omzetten naar een gezinsverzekering. Met een familiale verzekering ben je altijd gerust.