Koppel dat in de zetel zit

Hoeveel geld moet je sparen om in 2023 een huis te kopen?

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Wonen en familie

Volgens de notarisbarometer kostte een huis in België in 2022 gemiddeld € 319.000 en een appartement gemiddeld € 260.000. Dat is een stijging van ongeveer 8,5% tegenover 2021. Vooral woningen met veel ruimte, een tuin of balkon zijn erg gegeerd. Verder zijn woningen in centrumsteden en aan de kust populair. Hoeveel moet jij sparen als je een woning wilt kopen?

Wat kost een huis per provincie?

In welke regio je wilt wonen zal een stevige impact hebben op de prijs die je moet betalen en hoelang je moet sparen om aan het startbedrag te geraken. De duurste huizen zijn te vinden in het Brussels gewest, met een gemiddelde prijs van € 575.000. Hierop volgen Waals-Brabant (gemiddelde prijs € 417.000), Vlaams-Brabant (gemiddelde prijs € 401.000), en de overige Vlaamse provincies. Nadien volgen Luxemburg (gemiddelde prijs € 266.000) en de andere Waalse provincies. Algemeen genomen kost in Vlaanderen een huis gemiddeld € 350.000, terwijl het in Wallonië gemiddeld € 235.000 kost.

  Wat kost een appartement per provincie?

  Het Brussels gewest is het duurste gewest met een gemiddelde prijs voor een appartement van € 280.000. In Vlaanderen kost een appartement gemiddeld € 267.000 en in Wallonië gemiddeld € 200.000.

  Als we naar de gemeentes en provincies kijken, is Sint-Pieters-Woluwe in Brussel de duurste gemeente met een gemiddelde prijs van € 389.000. In Vlaanderen is Vlaams-Brabant het duurst met een gemiddelde prijs van € 287.000, op de voet gevolgd door West-Vlaanderen (gemiddelde prijs € 283.000) waar vooral de kustappartementen de prijzen doen stijgen.

  In Wallonië is Waals-Brabant de duurste provincie, met een gemiddelde prijs van € 268.000. Henegouwen is de goedkoopste provincie met een gemiddelde prijs van € 167.000.

  Koppel dat een woning zoekt

  Hoeveel geld moet je gespaard hebben?

  Het klassieke advies dat wordt gegeven is dat je 20% van de aankoopprijs van je woning gespaard moet hebben. Banken hebben er meer vertrouwen in dat je de overige 80% zal kunnen afbetalen als je dat deel zelf kan betalen. Heb je een woning van € 250.000 op het oog? Dan kan je dus best € 50.000 achter de hand hebben voor je naar de bank stapt, al zijn er banken die ook de volledige aankoopsom willen uitlenen.

  Verder wordt er vaak gekeken of de afbetaling niet meer dan één derde van je (gezamenlijke) inkomen bedraagt. Wil je € 200.000 lenen bij de bank en heb je samen een inkomen van € 3.000 per maand, dan mag je volgens deze regels slechts € 1.000 per maand afbetalen. Je zal er dus gemakkelijk 20 jaar over doen om de lening af te betalen.

  Bij hogere inkomens is deze regel minder relevant en wordt er vooral gekeken of de alleenstaande € 1.000 per maand overhoudt om van te leven en koppels € 1.200 per maand. Er zal bij het afsluiten van de lening dus niet alleen gekeken worden naar wat je al gespaard hebt, maar ook naar wat je maandelijks verdient.

  Met welke extra bedragen moet je rekening houden?

  1. Registratierechten
   Naast de aankoopprijs van je woning, moet je er ook rekening mee houden dat je nog registratierechten zal moeten betalen. In Brussel betaal je 12,5% registratierechten, waarop je via het ‘abattement’ (verlaging) korting kan krijgen indien je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Hierdoor moet je slechts registratierechten betalen op het gedeelte boven € 175.000.

   In Wallonië betaal je ook 12,5% registratierechten die onder bepaalde voorwaarden tot 6% worden gereduceerd. In Vlaanderen bedragen de registratierechten sinds 1 januari 2022 3% (voor een enige eigen woning) of 12% van de prijs van de woning.

   Voor een eerste gezinswoning in Brussel van € 250.000 met abattement betaal je dus € 9.375 registratierechten, voor een even dure woning in Vlaanderen is dit €7.500. In Wallonië betaal je dan weer met abattement (registratierechten op bedrag boven € 230.000) dan weer € 28.750 voor een gezinswoning van € 250.000.

  2. Notariskosten en interest
   Verder moet je nog rekening houden met de notariskosten en natuurlijk de interest die de bank zal vragen op het geleende bedrag. Ook belangrijk om te weten is dat de woonbonus, waarmee je personenbelasting elk jaar verminderd werd, sinds 1 januari 2020 afgeschaft is. In Wallonië is dit vervangen door de Wooncheque waarmee je belastingvermindering krijgt, terwijl je in Brussel de BE HOME premie kan aanvragen.
  Man die geld spaart voor een woning

  Je woning verzekeren

  Wanneer je je droomwoning hebt gekocht, kan je hem best ook meteen laten verzekeren. Dit kan je regelen via je bank of je kan een verzekering afsluiten bij een verzekeraar zoals wij. Wij werken met een innovatieve 3D-simulatie zodat je woning nooit te veel of te weinig verzekerd is.

  Toch nog even huren? Als huurder ben je in Vlaanderen en Wallonië verplicht je te laten verzekeren voor de huuraansprakelijkheid van de woning. En ook als je huurt in Brussel is dit een goed idee. Zoek op hoeveel jij momenteel betaalt voor je brandverzekering en ontdek of je kan besparen.

  Vergelijk je brandverzekering

  En ontdek of je kan besparen

  Voor je deze verzekering afsluit, mag je niet vergeten de infofiche door te nemen en de algemene voorwaarden te lezen.


  • Bron vastgoedprijzen: Notarisbarometer - notaris.be
  • Bron registratierechten: BuyerSide - buyerside.be
  • Bron notariskosten: Wikifin.be

  Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder