Koppel dat in de zetel zit

Hoeveel geld moet je sparen om een huis te kopen?

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Wonen en familie

Volgens de notarisbarometer kostte een huis in België in 2021 gemiddeld € 320.000 en een appartement gemiddeld € 260.000. Dat is een stijging van ongeveer 5% tegenover 2020. Vooral woningen met veel ruimte, een tuin of balkon zijn tegenwoordig erg gegeerd. Verder zijn woningen in centrumsteden en aan de kust populair. Hoeveel moet jij sparen als je een woning wilt kopen?

Wat kost een huis per provincie?

In welke regio je wilt wonen zal een stevige impact hebben op de prijs die je moet betalen en hoelang je moet sparen om aan het startbedrag te geraken. De duurste huizen zijn te vinden in Brussel, met een gemiddelde prijs van € 500.000, gevolgd door Waals- en Vlaams-Brabant met een prijskaartje van € 350.000. Hierop volgen Antwerpen en de andere Vlaamse provincies. In Luik, Luxemburg en Namen bedragen de prijzen van een huis gemiddeld € 200.000, terwijl Henegouwen de goedkoopste huizen aanbiedt. Daar kost een huis gemiddeld € 165.000.

  Wat kost een appartement per provincie?

  De prijzen van appartementen in België volgen ongeveer de volgorde van de huisprijzen, maar niet helemaal. De duurste appartementen vinden we aan de kust, in West-Vlaanderen, met een gemiddelde prijs van ongeveer € 275.000. Voor slechts € 300 minder vind je een appartement in Brussel. Hierop volgen Waals- en Vlaams-Brabant, de overige Vlaamse provincies, Namen (€ 182.000), Luxemburg (€ 181.000) en Luik (€ 176.000) en ten slotte Henegouwen, waar een appartement gemiddeld € 150.000 kost.

  Koppel dat een woning zoekt

  Hoeveel geld moet je gespaard hebben?

  Het klassieke advies dat wordt gegeven is dat je 20% van de aankoopprijs van je woning gespaard moet hebben. Banken hebben er meer vertrouwen in dat je de overige 80% zal kunnen afbetalen als je dat deel zelf kan betalen. Heb je een woning van € 250.000 op het oog? Dan kan je dus best € 50.000 achter de hand hebben voor je naar de bank stapt, al zijn er banken die ook de volledige aankoopsom willen uitlenen.

  Verder wordt er vaak gekeken of de afbetaling niet meer dan één derde van je (gezamenlijke) inkomen bedraagt. Wil je € 200.000 lenen bij de bank en heb je samen een inkomen van € 3.000 per maand, dan mag je volgens deze regels slechts € 1.000 per maand afbetalen. Je zal er dus gemakkelijk 20 jaar over doen om de lening af te betalen.

  Bij hogere inkomens is deze regel minder relevant en wordt er vooral gekeken of de alleenstaande € 1.000 per maand overhoudt om van te leven en koppels € 1.200 per maand. Er zal bij het afsluiten van de lening dus niet alleen gekeken worden naar wat je al gespaard hebt, maar ook naar wat je maandelijks verdient.

  Met welke extra bedragen moet je rekening houden?

  1. Registratierechten
   Naast de aankoopprijs van je woning, moet je er ook rekening mee houden dat je nog registratierechten zal moeten betalen. In Brussel betaal je 12,5% registratierechten, waarop je via het ‘abattement’ korting kan krijgen. In Wallonië betaal je ook 12,5% registratierechten die onder bepaalde voorwaarden tot 6% worden gereduceerd. In Vlaanderen bedraagt dit 6% (voor een enige eigen woning) of 10% van de prijs van de woning. Bij een Vlaamse woning van € 250.000 is dit dus een bedrag tussen € 15.000 en € 25.000.

  2. Notariskosten en interest
   Verder moet je nog rekening houden met de notariskosten en natuurlijk de interest die de bank zal vragen op het geleende bedrag. Ook belangrijk om te weten is dat de woonbonus, waarmee je personenbelasting elk jaar verminderd werd, sinds 1 januari 2020 afgeschaft is. In Wallonië is dit vervangen door de Wooncheque waarmee je tot € 1.520 belastingvermindering krijgt, terwijl je in Brussel de BE HOME premie kan aanvragen.
  Man die geld spaart voor een woning

  Je woning verzekeren

  Wanneer je je droomwoning hebt gekocht, kan je hem best ook meteen laten verzekeren. Dit kan je regelen via je bank of je kan een verzekering afsluiten bij een verzekeraar zoals wij. Wij werken met een innovatieve 3D-simulatie zodat je woning nooit te veel of te weinig verzekerd is.

  Toch nog even huren? Als huurder ben je in Vlaanderen en Wallonië verplicht je te laten verzekeren voor de huuraansprakelijkheid van de woning. En ook als je huurt in Brussel is dit een goed idee. Zoek op hoeveel jij momenteel betaalt voor je brandverzekering en ontdek of je kan besparen.

  Vergelijk je brandverzekering

  En ontdek of je kan besparen

  Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder