Ken jij deze 7 tips om je huis te beveiligen tegen inbraak?
In 2019 waren er volgens de criminaliteitsstatistieken ongeveer 50.000 woninginbraken in België. Door de coronapandemie ligt dit cijfer in 2020 lager, maar inbraak blijft een veelvoorkomende en akelige gebeurtenis. Met deze 7 tips beveilig je je woning tegen inbraak.
1. Wees voorzichtig met de reservesleutel
Veel mensen verstoppen een reservesleutel rond hun huis voor als ze hun huissleutel vergeten zijn. Bloempotten en deurmatten zijn een klassieke verstopplaats en dat weten ook dieven. Geef liever een reservesleutel aan je buur of een vriend die in de buurt woont.
2. ’s Nachts de sleutel in het slot laten?
Bepaalde inbrekers werken met een loper of draad die ze in je slot steken om zo het slot te openen. Door ’s nachts je deur op slot te doen en de sleutel in het sleutelgat te laten steken, kunnen inbrekers moeilijker prutsen met je slot. Een nadeel van de sleutel in het slot te laten is dat inbrekers die langs achter kwamen zo een vluchtweg hebben. Aan de andere kant hoef je zo bij brand ’s nachts niet te zoeken waar je je sleutel weeral gelegd hebt. Heb je een glazen paneel in de deur? In dat geval adviseert de politie om de sleutel nooit in het slot laten.
3. Voorzie extra sloten
Beveilig je voor- en achterdeur met extra duurzame sloten en kijk na of er ramen zijn die je ’s nachts laat open staan. Beveilig deze ramen met een barrièrestang zodat niemand erdoor kan. Als je verzekerd bent tegen inbraak, komt de verzekering enkel tussen als er sporen van inbraak zijn. Liet jij je raam open staan terwijl je weg was of was de deur niet op slot, dan wordt je niet vergoed.
4. Plaats automatische verlichting
Inbrekers komen liefst langs wanneer je niet thuis bent. Verlichting die automatisch afgaat wanneer het beweging registreert, kan hen afschrikken. Het zorgt er ook voor dat ze minder beschut zijn en kunnen opgemerkt worden door voorbijgangers. Automatische verlichting is dus een eenvoudig hulpmiddel voor inbraakpreventie.
5. Doe alsof er iemand thuis is
Vertrek je op vakantie? Kondig dit dan niet aan op sociale media, want je weet maar nooit of iemand dit opvolgt. Vraag aan vrienden of familie om je brievenbus leeg te maken en koop eventueel een lampje dat op bepaalde uren aanspringt. Zo lijkt het alsof er nog steeds iemand thuis is.
6. Installeer een inbraakalarm
Als sloten en bewegingssensors de inbrekers niet hebben kunnen buitenhouden, dan kan een inbraakalarm de situatie nog redden. Een alarm maakt veel lawaai en zal de buurt op de hoogte brengen dat er iets mis is.
7. Berg dure spullen veilig op
Als je jouw dure laptop of juwelen in het zicht legt, is de kans groter dat je huis het mikpunt van diefstal wordt. Berg je laptop en elektronica op en bewaar dure juwelen in een kluis. Als er dan toch iemand binnen breekt, kan hij geen waardevolle spullen meenemen.
Wat als er toch ingebroken werd?
Om altijd gerust te zijn, kan je een inbraakverzekering afsluiten. Dan wordt de eventuele schade aan het gebouw en de diefstal van spullen vergoed. Bij Corona Direct is dit een optie die je aan je inboedelverzekering kan toevoegen. Zo worden gestolen goederen vergoed tot maximaal het verzekerde bedrag, met een maximum van € 8.745 per voorwerp, en maximum € 5.246 voor juwelen die niet in een brandkast zijn opgesloten. Zo hoef je je alvast om de financiële kant geen zorgen te maken.
Nieuwsgierig naar onze inbraakverzekering?
Bekijk wat onze woningverzekering inhoudt