Kindje dat naar school gaat

Terug naar school: bereid je goed voor met deze tips

Nevert Degirmenci

Nevert Degirmenci |

3 min. leestijd |

Wonen en familie

Het is weer zover, we gaan terug naar school! Na twee maanden vakantie keren zowel ouders als kinderen terug naar de dagelijkse routine van het schooljaar. Maar ‘back to school’ zal dit jaar anders zijn dan vroeger. Het grote verschil? De commotie op het einde van het vorige schooljaar en een zomervakantie met ongekende gezondheidsmaatregelen. Hoe verwelkom je het nieuwe schooljaar in de best mogelijke omstandigheden? Het sleutelwoord: voorbereiding! Met onze tips ben je goed op weg.

Anticiperen: daar draait het om. Anticiperen op de nieuwe regelmaat. Je past het slaapritme van je kinderen aan. Je zorgt voor een vlotte reis naar school. Je praat over de voorbije dag … Voor je het weet, verminderen de angst en onzekerheid bij het begin van het nieuwe schooljaar. In het beste geval verdwijnen ze volledig en is iedereen helemaal op zijn gemak. Hier zijn een paar tips om je een handje te helpen.

Praat over school

Kinderen willen gerustgesteld worden. Moedig ze aan om hun zorgen te uiten – dat is de beste manier. Ga met hen in gesprek, maar concentreer je niet per se op hun angsten. Maak van de gelegenheid gebruik om hen te herinneren aan de routine waarmee ze vertrouwd waren. Als ze de behoefte voelen, kunnen ze op dat moment hun zorgen met je delen. 

Pas hun slaapritme aan

Een goede voorbereiding op school houdt ook in dat je enkele dagen voor het begin van het schooljaar de slaaproutine hervat. Zo kunnen ze zich beter aan het nieuwe ritme aanpassen en zal de vermoeidheid de stress niet doen toenemen. Hoe meer je die (goede) gewoonte herhaalt, hoe meer effect je scoort. 

Deel je ervaring

Wat doe je als je zelf stress voelt? Ga je met een vriend praten, doe je wat mindfulness of pas je ademhalingstechnieken toe? Deel je ervaring met stress op je werk of in andere moeilijke situaties. Je tips kunnen ook voor je kinderen effectief zijn. Door je geheimen te delen, voelen ze zich minder alleen en pikken ze je goede ideeën op.

Doe dingen samen

Misschien komen je kinderen na hun eerste schooldag meteen naar jou om hun hart uit te storten. Misschien sluiten ze zich af. Stimuleer hen om zich open te stellen. Creëer ruimte door samen te gaan wandelen of te koken. Zo maak je het hen gemakkelijker.

Herinner je kinderen aan leuke dingen

De start van het nieuwe schooljaar brengt ook andere leuke dingen met zich mee. Misschien is het een goed idee om je kinderen te herinneren aan gebeurtenissen waar ze naar uitkijken. De heropening van hun favoriete winkel, het weerzien met de klasgenoten, de stop bij jullie favoriete ijssalon ...

Maak een studiebord

Kun je thuis geen aparte ruimte inrichten voor het schoolwerk? Ontwerp dan een studiebord dat volledig gewijd is aan school. Zo’n studiebord kun je makkelijk verplaatsten naar andere kamers. Maak het van dik karton en versier het samen met je kind. Het bord staat symbool voor huiswerk en lestijd. Tegelijk creëert het een rustige, leergierige sfeer zonder visuele afleiding.

Leg zo veel mogelijk vooraf klaar

Een goede voorbereiding slaat ook op kledij, lunchboxen en schoolmateriaal. Neem voorsprong door kledij voor de hele week klaar te leggen. En betrek ze bij je keuze. Zo bespaar je ‘s ochtends kostbare tijd. Check wel even het weerbericht van de dag.

Leg een kleine voorraad schoolbenodigdheden aan. Zo vermijd je een zenuwinzinking op het einde van de dag, veroorzaakt door een tekort aan viltstiften of andere levensnoodzakelijke attributen. 

Plan tot slot vooraf een lunchpakket. ‘s Avonds vul je samen met je kind de broodtrommel. Gebruik restjes van de maaltijd, of vul de broodtrommel met hardgekookte eieren, rauwkost, kaas of vleeswaren.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo kun je ‘s morgens genieten van een heerlijk kopje koffie voor je aan je werkdag begint.

Richt de achterbank van je auto in

Een goede truc die je leven op vele manieren zal vereenvoudigen: richt de achterbank van je auto slim in. Hou tissues en reinigingsdoekjes bij de hand om kleine problemen op te lossen. Pak snacks in voor een snel ontbijt onderweg. En leg wat favoriete boeken klaar om het op weg naar school helemaal zen te houden. 

Keer veilig terug naar school

Kleine ongevallen zijn onvermijdelijk, zelfs met een zorgvuldige voorbereiding. Het gebeurt soms sneller dan je denkt … een lichte botsing met een fiets of scooter, of de wagen van de buurman die je niet gezien had. Vervelend, want die kleine ongevallen kosten dikwijls handenvol geld. Daarom koos 90 procent van de Belgen voor een familiale verzekering die alle gezinsleden dekt. Bij Corona Direct Verzekeringen is er al een familiale verzekering vanaf 65 euro per jaar. Zo ben je verzekerd tegen schade die jij of je kind aan derden toebrengt. Wees goed voorbereid en keer veilig terug naar school! 

Maak een simulatie in enkele klikken

Ontdek onze familiale verzekering

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder