Kindje dat naar school gaat

Terug naar school: bereid je goed voor met deze tips

Nevert Degirmenci

Nevert Degirmenci |

min. leestijd |

Wonen en familie

Het is weer zover, we gaan terug naar school! Na twee maanden vakantie keren zowel ouders als kinderen terug naar de dagelijkse routine van het schooljaar. Dit wil zeggen een nieuw slaapritme, veel prikkels, huiswerk maken… Het wordt weer even wennen, maar met deze tips geraken je kinderen weer voorbereid op een nieuw schoolritme.

Praat over school

Hebben je kinderen niet echt zin om naar school te gaan, moedig ze dan aan om hun zorgen te uiten. Ga met hen in gesprek, maar concentreer je niet per se op hun angsten. Maak van de gelegenheid gebruik om hen te herinneren aan de routine waarmee ze vertrouwd waren. Als ze de behoefte voelen, kunnen ze op dat moment hun zorgen met je delen. 

Herinner je kinderen aan leuke dingen

De start van het nieuwe schooljaar brengt niet alleen huiswerk, maar ook leuke dingen met zich mee. Misschien is het een goed idee om je kinderen te doen denken aan gebeurtenissen waar ze naar uitkijken. Het herstarten van hobby’s, de klasgenoten terugzien, de stop bij jullie favoriete ijssalon...

Pas hun slaapritme aan

Een goede voorbereiding op school houdt ook in dat je enkele dagen voor het begin van het schooljaar de slaaproutine hervat. Zo kunnen je kinderen zich beter aan het nieuwe ritme aanpassen en zullen ze meer ontspannen aan hun nieuwe schooljaar beginnen.

Leg zo veel mogelijk vooraf klaar

Een goede voorbereiding slaat ook op kledij, de lunch en het schoolmateriaal. Bespaar jezelf ‘s ochtends kostbare tijd door de kleren van je kinderen de dag voordien klaar te leggen. En betrek ze bij je keuze. Bekijk wel even het weerbericht van de dag.

Koop ook vooraf voldoende schoolmateriaal zoals schriften, balpennen, fluostiften en mapjes. Zo hoef je je hier tijdens het schooljaar niet meer mee bezig te houden.

Maak ten slotte de lunch de dag op voorhand klaar. Dat is weeral minder stress in de ochtend. Gebruik restjes van het avondmaal, smeer boterhammen, of vul de brooddoos met een gezonde salade.

Richt de achterbank van je auto in

Deze tip zal je leven gemakkelijker maken: richt de achterbank van je auto slim in. Zorg voor een voorraad zakdoekjes en reinigingsdoekjes om kleine problemen op te lossen. Leg snacks in de auto voor een kleine honger. En leg wat leuke boeken op de achterbank om je kinderen op weg naar school bezig te houden. Zo verloopt de schoolrit helemaal zen!

Deel je ervaring

Ben je zelf wat zenuwachtig? Ga met een vriend praten, doe wat aan mindfulness of pas ademhalingstechnieken toe. Deel je ervaring met stress op je werk of in andere moeilijke situaties. Deze tips kunnen ook voor je kinderen goed werken.

Doe samen dingen

Misschien komen je kinderen na hun eerste schooldag meteen naar jou om je alles te vertellen. Misschien sluiten ze zich ook af. Moedig hen aan om zaken met jou te delen. Dit vertelmoment kan je creëren door samen te gaan wandelen of te koken.

Maak een studiebord

Kan je thuis geen aparte ruimte inrichten voor het schoolwerk? Ontwerp dan een studiebord dat volledig gewijd is aan school. Zo’n studiebord kan je makkelijk verplaatsten naar andere kamers. Maak het van dik karton en versier het samen met je kind. Het bord staat symbool voor huiswerk en lestijd. Tegelijk creëert het een rustige, leergierige sfeer zonder visuele afleiding.

Keer veilig terug naar school

Kleine ongevallen zijn onvermijdelijk, zelfs met een zorgvuldige voorbereiding. Het gebeurt soms sneller dan je denkt … een lichte botsing met een fiets of scooter, of de wagen van de buurman die je niet gezien had. Vervelend, want die kleine ongevallen kosten dikwijls handenvol geld. Daarom koos 90 % van de Belgen voor een familiale verzekering die alle gezinsleden dekt. Zo ben je verzekerd tegen schade die jij of je kind aan derden toebrengt. Wees goed voorbereid en keer veilig terug naar school! 

Maak een simulatie in enkele klikken

Ontdek onze familiale verzekering

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder