Huis dat te koop staat

Waarom de druk op de huizenmarkt zo hoog is

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

3 min. leestijd |

Wonen en familie

Als jij op zoek bent naar een woning, heb je het waarschijnlijk al gemerkt: om een huis te kunnen kopen moet je snel zijn en een hoog bod doen. De laatste 10 jaar zijn de huisprijzen in België dan ook enorm gestegen, vooral voor huizen in en rond grote steden. En dat is doordat de vraag hoger is dan het aanbod. Hoe komt het dat de druk op de huizenmarkt vandaag zo groot is?

Opnieuw een piek na de woonbonus

Toen de afschaffing van de woonbonus werd aangekondigd, probeerden veel mensen nog snel een woning aan te kopen aan voordelige voorwaarden. Na deze piek in aankopen, zou je een daling verwachten, maar die is er niet gekomen. De competitie voor een huis is zo hoog dat geïnteresseerden vaak één dag later al een bod moeten uitbrengen om kans te maken op de woning. Sommige mensen doen zelfs een bod op basis van enkele foto’s. En dat bod is niet laag. Een verkoop boven de vraagprijs wordt meer de regel dan een uitzondering. Woningen worden verkocht aan bedragen van wel 15% boven de geschatte waarde.

Waarom is de interesse zo hoog?

Dat de vraag naar huizen het aanbod overstijgt, heeft alles te maken met de coronacrisis. In maart, april en mei waren huisbezoeken niet mogelijk, dus deze mensen waagden in juli en augustus hun kans. Hier komt nog bij dat mensen die de lockdown zonder tuin hebben moeten doorbrengen, nu absoluut een huis met terras of tuin willen aankopen. En dan tel je hier nog een derde groep mensen bij: de investeerders. De rentevoet staat, mede door de coronacrisis, enorm laag waardoor kapitaalkrachtige investeerders meer dan ooit huizen en appartementen opkopen om deze vervolgens te verhuren. Daarbij is een huis een veilige investering in turbulente tijden.

Koppel bij makelaar voor huis

Dan toch maar verder huren

De harde huizenmarkt vormt vooral een probleem voor jongeren, alleenstaande mensen en mensen met onvoldoende financiële middelen om tegen de andere kandidaat-kopers te kunnen concurreren. Kandidaat-kopers die al veel teleurstellingen hebben moeten verwerken, twijfelen om dan toch maar terug een tijd te huren.

Zullen de prijzen in de huizenmarkt weer dalen?

Wat zijn de verwachtingen voor de huizenmarkt in 2021? Volgens makelaars ziet het er niet naar uit dat de prijzen in de toekomst zullen dalen, maar volgens economen zal de druk volgend jaar toch met 2% afnemen. Dit doordat veel mensen door de coronacrisis minder inkomen hebben ontvangen, waardoor er minder geïnteresseerden zullen zijn en de prijzen dus dalen.

Hoe zit het met de woonverzekeringen?

Als jij toch nog even afwacht en op zoek gaat naar een nieuwe huurwoning, kan je in dit artikel over huurdersverplichtingen bekijken wat je als huurder in orde moet brengen voor de verzekering. Ook eigenaars en investeerders die een nieuwe woning zullen verhuren, moeten net als hun huurders een verzekering afsluiten voor het gebouw. Toch een woning voor jezelf gevonden? Zorg er dan ook voor dat je nieuwe huisje verzekerd is voor brand, waterschade en andere schade.

Je huurt of koopt een nieuwe woning?

Bekijk wat onze verzekering dekt

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder