Twee jongens die in een huis spelen

Waarom het nu het beste moment is om van verzekering te veranderen

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Wonen en familie

De meerderheid van de Belgen sluit zich aan bij een verzekering en verandert daarna jarenlang niet meer. Volgens onderzoek verandert 56 % van de Belgen zelfs nooit van verzekering. Nochtans is het nu een goed moment om verzekeringen te vergelijken en over te stappen. Onze situatie is immers sterk veranderd tegenover voor de coronacrisis.

De auto staat vaker stil

Voor veel Belgen betekent de coronacrisis meer van thuis werken, en deze trend zal zich na de crisis vermoedelijk verder zetten. Werkgevers zien er de voordelen voor iedereen van in en zijn bezig met de voorbereidingen voor (meer) structureel thuiswerk in de toekomst. Naast het woon-werkverkeer, zijn er nog kilometers die we niet meer rijden zoals de jaarlijkse skivakantie, citytrips in het buitenland of het vervoer naar festivals en trouwfeesten.

Dit betekent voor automobilisten dat ze hun wagen veel minder gebruiken, minder ongevallen zullen voorhebben en dus eigenlijk een lagere verzekeringskost zouden moeten betalen. Volgens onderzoek* vindt één op de vier Belgen dat hij teveel betaalt voor zijn autoverzekering. Als jij daarbij hoort, kan je best laten berekenen hoeveel geld je zou kunnen uitsparen met een verzekering per gereden kilometer. Minder gereden betekent dat je geld terugkrijgt.

Beperktere hobby’s en meer thuis

We worden gedwongen om meer thuis te blijven. Ook de kinderen zijn misschien meer thuis door afgelaste hobby’s en er vliegt al eens een bal in het rond. Misschien heb je toegeven om eindelijk een drone in huis te halen? We kiezen ook vaker voor een fietstocht om ons te ontspannen, waarbij je ook met de fiets een ander schade kan toebrengen.

Een familiale verzekering is niet verplicht, maar is eigenlijk een must. Een bal door het venster of een drone die ergens tegen crasht, het is snel gebeurd. Nochtans toont onderzoek* aan dat 20% van de Belgen niet verzekerd is voor de schade die zij of hun gezin aan anderen kunnen toebrengen. Tijd voor verandering.

Vaker zelf koken

De gezondheidscrisis heeft ook een enorme impact op de horeca. Wie vroeger veel op restaurant ging met vrienden of zakenrelaties, wordt nu gedwongen om meer zelf te koken. Of sommigen onder ons die nu meer thuis zijn en meer tijd hebben, halen met plezier hun kookboek boven en oefenen hun bakkunsten.

Dat we meer in de keuken bezig zijn, verhoogt ook het risico op ongelukken in de keuken: die oven vergeten afzetten, een oververhitte frietketel… Ook hier loont het de moeite om even na te kijken wat je betaalt voor je brandverzekering en waarvoor je allemaal verzekerd bent. Onderzoek* toont trouwens aan dat Vlamingen hun brandverzekering al vaker nodig hebben gehad dan Walen en Brusselaars.

Onze dierbaren verzekeren

De afgelopen maanden zijn helaas meer mensen geconfronteerd geweest met niet enkel het verdriet, maar ook de kosten van een begrafenis. Het onderzoek* toont aan dat 65% van de Vlamingen en Walen gelukkig een uitvaartverzekering heeft afgesloten tegenover 50% van de Brusselaars. Deze voorzorg bespaart vrienden en familie begrafeniskosten zodat je altijd gerust bent.

*Het onderzoek over verzekeringen werd nationaal afgenomen bij +1.000 respondenten door agentschap Listen in oktober 2020.

Klaar om je verzekering te vergelijken?

Misschien betaal jij nu te veel

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder