Twee meisjes op de fiets

Wanneer moet je je familiale verzekering aanpassen?

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Wonen en familie

Een familiale verzekering is niet enkel voor families. Ook als alleenstaande kan het van pas komen. Wanneer komt de familiale verzekering tussen en in welke gevallen pas je best je familiale verzekering aan? We brengen graag meer duidelijkheid.

Waarvoor dient een familiale verzekering?

Een familiale verzekering vergoedt de schade die jij of je gezin – inclusief je huisdier - toebrengt aan derden (iedere persoon die geen deel uitmaakt van het gezin). De verzekering is niet verplicht, maar het is zo belangrijk dat 90% van de Belgische gezinnen een familiale verzekering heeft.

Je bekrast met je e-bike per ongeluk een geparkeerde auto, het peperdure fototoestel van een vriend glipt uit je handen of een gesprongen leiding zorgt voor waterschade bij de onderbuur. Dit zijn situaties waarin iemand van jou of je gezinsleden een schadevergoeding kan vragen. De familiale verzekering zal je dan financieel ondersteunen. Schade aan de eigen gezinsleden is niet inbegrepen.

    Wanneer moet je je familiale verzekering aanpassen?

    Wanneer je gezinssituatie verandert, heeft dit ook gevolgen voor je familiale verzekering. We zetten de verschillende situaties op een rijtje en leggen uit wanneer je best actie onderneemt.

    1. Het huis uit
      Gaan je kinderen het huis uit en domiciliëren ze zich in hun nieuwe woning? Dan zijn ze niet langer gedekt door jouw familiale verzekering en kunnen ze er één voor zichzelf afsluiten. Misschien deed je aan co-housing en was je gedekt door de familiale verzekering van één van je huisgenoten, maar ga je nu alleen wonen. In dat geval sluit je best een verzekering af voor jezelf.

    2. Samenwonen
      Het is ook mogelijk dat je gaat samenwonen met je partner of trouwt. Als je op hetzelfde adres gedomicilieerd bent, is het niet nodig om elk apart een familiale verzekering te hebben. Je kan je verzekering laten wijzigen in een familiale verzekering voor het gezin, waardoor je wat geld bespaart.

    3. Baby aan boord
      Krijg je als samenwonend koppel een kind, dan is het automatisch gedekt door de familiale verzekering met gezinsformule die jullie samen afsloten. Krijg je als alleenstaande ouder een kind, dan verander je je familiale verzekering best in de gezinsformule. Dit kost niet veel meer en zo is je nieuwe gezinslid meteen beschermd.

    4. Samengesteld gezin
      Jij en je partner hebben elk kinderen, of misschien heb jij er en je partner niet of omgekeerd. In elk geval, bij een samengesteld gezin is het niet langer nodig dat jullie allemaal een aparte familiale verzekering hebben. De familiale verzekering met gezinsformule is voldoende. Zelfs als de kinderen op kot gaan of stage doen in het buitenland – mits ze thuis gedomicilieerd blijven – blijven ze gedekt door jullie verzekering.

    5. Uit elkaar gaan
      Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan, heb je allebei een familiale verzekering nodig. Eén partner zal dus de verzekering op zijn naam omzetten in een individuele familiale verzekering, terwijl de andere partner een verzekering voor zichzelf moet afsluiten. Als je kinderen hebt, is de familiale verzekering met gezinsformule nog steeds nodig om beschermd te zijn wanner je kind schade zou toebrengen aan derden.

    6. Overlijden
      In de ongelukkige situatie dat je partner overlijdt, moet jij de verzekeringsmaatschappij hiervan op de hoogte brengen. Als je dit niet doet, blijf je betalen voor de familiale verzekering met gezinsformule, die net iets meer kost dan de individuele. Dit is ook het geval wanneer de verzekering niet op jouw naam staat.

    Benieuwd wat onze familiale verzekering kost?

    Bekijk onze prijzen

    Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder